Оспорват европейска заповед за арест на 8 обвинени в Марсилия
Оспорват европейска заповед за арест на 8 обвинени в Марсилия / netinfo
Защитниците на задържаните по обвинение за сводничесто българи в Марсилия протестират срещу законността на европейската заповед за арест.

В заповедта, подписана от зам.-председателя на досъдебното производство на Окръжния съд в Марсилия Серж Туриер, всичките осем задържани българи са обвинени за сводничество с утежнени обстоятелства на територията на Франция, обясни за Дарик адвокатът на обвинените баща и син Пелнезови Иван Главчев.

В Закона за екстрадиция излишно е записано, че в заповедтта за задържане трябва точно да са конкретизирани обвиненията за всеки по отделно, смята адвокатът, което на практика липсва.

В европейските заповеди има текст, според който българското законодателство може дори да откаже екстрадиция, особено ако срещу задържаните вече има повдигнати производства в България. Някои от задържаните имат заведени такива дела за пране на пари, каза още адвокат Главчев.

Според него подзащитните му никога не са стъпвали във Франция, а паспортът на Стоян Пелнезов е бил загубен точно през посочения период, което е лесно за доказване и това ще стане пред Апелативния съд в Пловдив на 21 април.

Други новини от Пловдив