Основното задължение на администрацията е да бъде съчувствена
Основното задължение на администрацията е да бъде съчувствена / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Най-тежкият бич остава пренебрежението, което има администрацията към обикновения гражданин. Това заяви по БНТ омбудсманът Константин Пенчев. „Ние съществуваме, за да правим живота на хората по-добър, ние сме на надница на народа”, каза той и добави, че продължават да постъпват оплаквания от граждани за лошо отношение на институциите към тях.

Пенчев смята, че основното задължение на администрацията е да бъде съчувствена. „Даже ако не можеш да помогнеш, трябва да изслушаш гражданина, да покажеш съпричастност към неговия проблем”, заяви той.

По думите му хората с увреждания и децата са най-уязвимите групи. „Към тях имаме огромни задължения. Ние ратифицирахме Конвенция, която показва какви са правата на хората с увреждания, и трябва да ги спазваме”, изтъкна омбудсманът и посочи за пример съществуването на болници, в които ТЕЛК се намира на последния етаж .ю

По отношение на полицейското насилие Пенчев заяви, че „омбудсманът е окото на гражданина”. „Помагам при сигнали, искам да се изяснят нещата, но съм далеч от мисълта, че мога да променя системата”, добави той. „Проверяваме затвори, домове за деца и за хора с увреждания, психиатрии, каза Пенчев. Правим доклади, които изпращаме на съответното ведомство. Констатациите не са еднозначни. Има места с много лоши битови условия (клиниката в Курило), и други където са много добри (клиника в Пазарджик)”, посочи той.