Основните републикански пътища са проходими при зимни условия
Основните републикански пътища са проходими при зимни условия / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Основните републикански пътища са проходими при зимни условия
48868
Основните републикански пътища са проходими при зимни условия
  • Основните републикански пътища са проходими при зимни условия

Основните републикански пътища са проходими при зимни условия, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Обстановката на територията на страната се нормализира. На отделни места продължават действията за оказване на помощ на населението, почистването на пътищата и възстановяване на инфраструктурата.

Възстановено е електрозахранването в голяма част от населените места в община Чепеларе. Възстановено е и електрозахранването на Роман, като все още без ток са няколко села около града. Остава в сила бедственото положението в община Чепеларе.

Курортният комплекс Пампорово продължава да е без водоподаване. От 0.00 часа до 10.00 ч. спасителни екипите са действали за отстраняване на паднало дърво, изтегляне на автобус и оказване на съдействие на ЕVN за възстановяване на електрозахранването.

Обявено е бедствено положение в община Тетевен. Трети ден без ток са кв. Полатен, махала Брязово, махала Горньово, селата Черни вид, Дивчово, Васильово, Рибарица, Бабинци, Глобово, Кирчево, Галата, Градешница.

Обявено е бедствено положение на територията на община Роман, поради прекъснато електрозахранване и последвалото спиране на подаването на питейна вода.

В област София по данни на ВиК без вода са Правец и околните села, с. Вакарел и с. Габра. Причината е спиране на електрозахранването на помпените станции.

С тежка верижна техника е "пробит" пътят до с. Голак, община Костенец, и блокираните в селото 25 души в момента се извеждат оттам.

Пътищата в община Етрополе са непроходими и спасителни екипи с верижна техника са изтеглили ТИР и автобус с пътници в местността "Правешки връх".

В с. Лопян, община Етрополе, екипи с високопроходима техника провеждат операцията за извеждане на гражданин, нуждаещ се от хемодиализа, за МБАЛ-Етрополе.

В област Кърджали е въведено ограничение за движение на товарни автомобили по мост на входа на с. Висока поляна, община Кърджали. Основите на моста са подкопани от проливните дъждове.

Остава затворен пътят Шипково-Рибарица в Ловешка област заради силни снегонавявания. Затворен остава и пътят Стара Загора-Шипка.

Затворени за движение са проходите Вратник и Троян Кърнаре. На прохода Шипка има ограничение за преминаване на тежкотоварни автомобили до края на месец март. По пътя от Перник до ГКПП Гюешево всички товарни автомобили трябва да се движат с вериги, предупредиха още от Агенция "Пътна инфраструктура".

В 35 училища в страната е прекъснат учебният процес поради влошената пътна обстановка, съобщиха от образователното министерство. Във Враца в 3 учебни заведения са прекъснати часовете, в Ловеч - в 16, в София - в 6 училища, а в Смолян - в 10 учебни заведения.