антиправителствени протести
антиправителствени протести / Снимки: Георги Димитров
В центъра на София се състоя осмият пореден протест с искане за оставка на правителството и главния прокурор.

В протеста се включи и евродепутатът Радан Кънев, бивш коалиционен партньор на Борисов. Кънев се прегърна с един от организаторите на демонстрациите срещу кабинета - Арман Бабикян.

На маската на Кънев е изписан девизът на президента "Мутри вън".

 

Арман Бабикян и Радан Кънев
Официален Facebook профил на Радан Кънев

 

Малко след 19 часа протестиращите тръгнаха на шествие. Те преминаха през ул. "Раковска" и Народното събрание и стигнаха до "Орлов мост", който бе блокиран за кратко. Малко преди 22 часа шествието се върна в началната си точка. Пред Партийния дом "изгря" светлинен надпис "Оставка".



Снимки: Георги Димитров

Снимки: Георги Димитров

Протестиращите са категорични, че вчерашната заявка за три министерски оставки не е достатъчна, за да се приберат по домовете си. Те дадоха обещание, че ако оставката на кабинета не се случи скоро, ще блокират цялата страна.

„Те до последно ще стискат властта. Време е да си ходят. Големият плюс за хората след оставката ще бъдат предсрочните избори и да дойдат други хора, които по-компетентно ще управляват и няма да са толкова корумпирани”, коментира една от участничките в протеста.
 

антиправителствени протести
Снимки: Георги Димитров

антиправителствени протести
Снимки: Георги Димитров

антиправителствени протести
Снимки: Георги Димитров



Протестиращите са категорични, че ще излизат на улицата всяка вечер. Те определиха искането на оставките на министрите Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов като безсмислен ход.
 

Снимки: Георги Димитров



Около 19.30 шествието от протестиращи тръгнаха към сградата на Народното събрание и Българската национална телевизия. 

За да бъдат минимално затруднени при придвижването си гражданите, които живеят и работят в столицата, следва да бъдат предварително информирани за периодичното затваряне на определени пътни участъци, което е невъзможно при променящите се ежедневно маршрути на шествията на протестиращите. За избягване на затрудненията в движението на гражданите, които не се включват в протестите и създаване на организация за улеснение при преминаване на шествието от протестиращи граждани, е необходимо организаторите на протестните действия да спазват Закона за събранията, митингите и манифестациите и да подадат уведомление в Столична община за провежданите от тях мероприятия, съобщиха от СДВР по-рано.

В Пловдив има многохиляден протест. Там протестиращите блокираха тунела в града.



Освен в столицата протести има и в много други градове на страната.