Осман Октай: Хонорарът на Доган е подкуп
Осман Октай: Хонорарът на Доган е подкуп / снимка: бТВ

Хонорарът на Ахмед Доган е подкуп, за да бъде избран „Минстрой" за партньор за „Цанков камък", каза пред бТВ Осман Октай, бивш зам.-председател на ДПС относно консултантските хонорари на Ахмед Доган. „Това е официализиране на всичко, което ставаше през годините, когато беше в управлението", каза Октай.

„Доган говореше за порции от властта, за обръчи и как работят с различни групировки, когато частни компании вземаха държавни проекти. За никого не е тайна, че през годините Доган работеше в тясно сътрудничество с „Мултигруп" и през годините един от най-големите конфликти беше и това. Винаги съм казвал, че докато съм фактор в партията ДПС няма да допусна да сме филиал на икономическа групировка. Основно при преструктурирането на „Мултигруп", бяха организирани много подструктури, т.нар. обръчи, които се обслужваха от Ахмед Доган", допълни Октай.

„Фирмата, която изплаща консултантския договор на Доган по „Цанков камък" е „Минстрой". Хонорарът е подкуп за това, че е избран „Минстрой" да бъде в този голям проект „Цанков камък", където са похарчени над 400 млн. евро. Това е начин на получаване на подкуп. Това е дадено като консултантски хонорари и това е наглостта на цялата ситуация и коментарите са, че видите ли може да последва само търсене на конфликт на интереси, а всъщност това е даване на подкуп, търговия с влияние в огромни размери. Прокуратурата може да квалифицира това деяние и като престъпление", коментира още Осман Октай.

С подписа на Доган се издава указ за назначаването на Сергей Станишев за министър-председател. В този смисъл Доган е работодател на Станишев", каза още Октай.

На въпрос има ли страх и притеснение, че може да го контраатакуват, Октай коментира: „Не ме е страх, каквото съм имал в ДПС, всичко съм изчистил. В съда съм си защитил правата и единственият човек, който е осъдил за клевета Доган за 1 лев съм аз".