Оскверниха старите димитровградски гробища
Оскверниха старите димитровградски гробища / Дарик радио - Хасково

Над 60 надгробни плочи са били съборени и потрошени в нощта срещу събота в старите димитровградски гробища. Част от плочите са били откъртени от постамента и съборени, други са били натрошени на няколко места. Служителите в гробищния парк са информирали началника на общинското предприятие „Траурен обреден дом” Славея Михайлова, кмета Стефан Димитров и полицията.

През нощта паркът не се охранява и не е осветен.

Миналото лято са били поругани и новите гробища в Димитровград. Тогава група младежи и девойки танцували голо хоро върху гробовете.

Преди около 7 години е извършен друг вандалски акт в стария гробищен парк на Димитровград. Осквернените, съборени и натрошени паметници са били около 30. По плочите са били изрисувани пентаграми, пречупени кръстове и числото на Дявола 666. Вандалите не са разкрити.

Около година по-късно, ошарен с подобни символи, беше и паркът „Пеньо Пенев”, като не бе пожален дори паметникът-костница на поета. Вандалският акт беше извършен броени дни преди традиционните национални литературни дни “Пеньо Пенев”, които се провеждат в Димитровград на всеки две години.

Други новини от Хасково