Осигурено е техническото обезпечаване на изборите
Осигурено е техническото обезпечаване на изборите / netinfo

Фирма „Информационно обслужване” АД - преброител на изборите за президент и вицепрезидент на 22 октомври тази година има готовност за обработка на изборните резултати. Осигурено е техническото и софтуерното обезпечаване на изборите за президент, съобщиха от фирмата.

Всички информационни защити са вече изградени и инсталирани по места и ще подсигурят неприкосновеността на информационната система. Софтуерът премина всички фази на тестване и проверки и функционира безупречно. Дружеството има богат опит при обработка и техническо обезпечаване на преброяване на изборните резултати.

Фирмата е била приброител на: избори за ВНС 1990 г., президентски избори 1996 г., местни избори 2003, парламентарни избори 2005 и местни избори 2005. За предстоящите избори около 470 служители на „Информационно обслужване” АД ще работят по време на изборния процес - 350 оператори ще въвеждат данните от секционните протоколи на 315 компютъра в цялата страна. В ЦИК ще бъдат инсталирани 75 компютъра, 90 специалисти от дружеството ще обработват изборните резултати от президентския вот от цялата страна.

При токов удар или друг проблем с електрическото захранване, сигурността на данните е гарантирана от UPS устройствата, с които са снабдени всички компютри. За осигуряване максимална точност на информацията и недопускане на технически грешки, операторите в ЦИК ще въвеждат повторно данните от всички секционни протоколи. Точността на информацията е гарантирана и от множество контроли, които се задействат в момента на въвеждане на информацията и отстраняват грешките. За сигурността на цялата система дружеството ще приложи най-съвременни технологични решения, а за сигурността на информацията ще се грижат квалифицирани служители на дружеството, които имат опит при работа с класифицирана информация.

Бързината на обработката на изборните резултати ще се осъществи чрез фирмените универсални електронни подписи, които осигуряват надеждност и сигурност на информацията. Обработката на данните от около 11 600-те секционни комисии ще започне в 20.00 часа, веднага след приключване на изборния ден. Първите официални междинни резултати ще бъдат предоставени на Централната избирателна комисия към 21.30 часа на 22 октомври. „Информационно обслужване” АД има готовност да обезпечи техническото оповестяване на междинните и окончателните резултати.

Окончателните резултати ще бъдат обработени и готови до 42 часа след приключване на гласуването. След края на изборния процес информацията ще бъде публикувана, в съответствие със законовите изисквания, на интернет сайта – www.izbori2006.org и до 40 дни ще бъде издаден и цялостен бюлетин с резултатите от Избори за президент и вицепрезидент на Републиката 2006.