/ iStock/Getty Images
Варна, Бургас и София-област влизат в грипна епидемия от четвъртък – 25 януари. В Бургас тя ще е в сила до края на месеца, а в София-област до 1 февруари включително.

Смолян пък удължи въведените противоепидемични мерки. Там епидемията трябваше да бъде в сила от 18 до 24 януари включително, но заради високите нива на заболяемост, периодът се удължава до края на настоящи месец.

Вчера стана ясно, че област Пазарджик също обявява грипна епидемия. Временните противоепидемични мерки влизат в сила от петък – 26 януари и ще са в сила до 2 февруари, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Така общият брой на областите, въвели временни мерки срещу разпространението на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) става общо осем. Припомняме, че епидемия е в сила за област Плевен, Габрово и Пловдив.

При обявена грипна епидемия се преустановяват плановите консултации на здрави бременни жени и деца; профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации. Провежда се стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища. Забраняват се свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни.

В зависимост от развитието на грипната епидемия в дадена област, временните противоепидемични мерки могат да бъдат допълвани, а периода на тяхното действие – удължаван.