Още не е решено боклукът на София да е в Радомирско
Още не е решено боклукът на София да е в Радомирско / netinfo

Не е решено още дали да има инсталация за сепариране на софийските отпадъци в рудник „Иван Русев” в Радомирско. Предвидени са още 7 други площадки, но след експертни oценки ще се прецени коя е подходяща. Това заяви в „Дарик кафе” на Дарик радио Нели Манова, председател на Комисията по екология в Столичния общински съвет.

Ще се направи подробен устройствен план за съхранение на отпадъците и ще се установи дали по някакъв начин ще се навреди на хората или на екологията в района, добави тя. До 2-3 месеца експертите ще дадат оценка за евентуална вреда. Нито една площадка няма да се ползва, без да се премине през законоустановените процедури, подчерта Манова. Екоминистерството ще преценява коя площадка е годна за складиране на софийските отпадъци.

По думите й, ако се вземе решение боклуците да се складират в рудник „Иван Русев” временно, срокът ще е една година, а ако се депонират- ще се извозват там до 3 години. По закон сметище трябва да има на мининум 1 км. от най-близкото населено място, а рудникът в мини Бобов дол е на 3 км.

Проблеми като кризата с отпадъците на столицата ще настъпят и в другите големи градове, прогнозира Манова. Тя призова институциите да намерят решение преди това да се случи.

Имаме си достатъчно боклуци в региона, Пернишкият регион е един от най-замърсените заради индустрията. Ще има екологична катастрофа, предупреди пък Олга Иванова, общински съветник в Радомир.

По никакъв повод няма да позволим да се застрашава здравето на децата ни. Упражнява се насилие отгоре да приемем нещата, смята тя.

Жители на село Кленовик, Радомирско, ще протестират днес заради негодуванието срещу намерението край село Житуша да се депонират битови отпадъци от София.

Протестът от 15.00 часа пред кметството в Кленовик се организира от инициативните комитети, сформирани в шест радомирски села срещу варианта сметта да бъде депонирана в бившите котловани на рудник „Иван Русев”.

По повод проблема кметовете на населените места в района са внесли искане за свикване на извънредна сесия на общинския съвет в Радомир. В селищата вървят и подписки срещу бъдещето сметище.

Протестни действия ще бъдат организирани от вторник на входа на Радомир. При символа на града – Арката, недоволните ще се събират всеки ден от 10.00 до 12.00 часа до разрешаването на проблема. От там в момента вървят превозните средства от и за Гърция и Македония.

Местните са обезпокоени от започналия спешен ремонт на пътя през село Житуша, който ще отвежда камионите до площадката, предвидена за боклука. Те приемат дейностите по неасфалтираното от 15 г. шосе като сигнал, че решението за депото е взето, без да има обществено обсъждане и проучвания.

Протестиращите алармират още, че на 500 метра от терена, предвиден за депониране на сметта, се намират три каптажа, които събират питейната вода на хората.