Още не е платена картината, продадена на търг за 12,8 млн. лева
Още не е платена картината, продадена на търг за 12,8 млн. лева / cнимкa: DarikNews
Още не е платена картината, продадена на търг за 12,8 млн. лева
24660
Още не е платена картината, продадена на търг за 12,8 млн. лева
  • Още не е платена картината, продадена на търг за 12,8 млн. лева

Картината, обявена като неизвестно платно на френския импресионист Клод Моне, продадена на търг от частен съдебен изпълнител в София, не е била платена и няма сделка по продажбата й. На търга, състоял се на 11 декември 2009 г., наддаваха деветима купувачи и спечели офертата от 12 800 000 лв. Според експерти обаче картината не е на Моне.

Картина, обявена като платно на френския импресионист Клод Моне със заглавие "Разходка в имението", която бе продадена на търг от частният съдебен изпълнител Стоян Якимов за 12 800 000 лева, не е била платена в законовия срок от спечелилия търга - Чeргаров. Така на практика няма продажба на платното.

По процедура картината се предлага на следващия от общо 9-мата кандидат-купувачи, наддавали на търга. Освен Чергаров всички останали са предложили суми, близки до първоначалната продажна цена от 3975 лв. Якимов е дал срок до 30 декември 2009 г. следващият кандидат да внесе парите за картината. Ако и той се откаже, всеки следващ кандидат ще има по седмица за плащане.

Ако всички деветима кандидати се откажат, картината ще се пусне на втори търг с 20% по-ниска цена - т.е. за 3180 лв.

"Разходка в имението", собственост на Чуде Георгиев, е била заложена като обезпечение по кредит от 319 000 долар на трето лице, с които са купени два трактора. Според собственика тя е автентична и струва 24 млн. евро, и е била застрахована в ДЗИ за 8 млн. долара, но според експерти тя е фалшификат и струва 5000 лв., а платното е изработено през 50-те години в Съветския съюз. По случая има жалба в Софийския градски съд и във Върховната касационна прокуратура.