/ пресцентър, правителствена информационна служба
От следващата седмица се възобновяват имунизациите и женските консултации
Има един починал пациент в "Пирогов", на 60 години, бил е с придружаващи заболявания. За вчера са извършени 500 проби. Това съобщи началникът на Оперативния щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски на сутрешния брифинг в Министерския съвет.

19 са новите случаи на инфектирани с коронавирус за деня. Няма нови заразени медици, стана ясно още от брифинга. 

Най-много заразени до момента има в София – 521 души. От всички 884 заразени с COVID-19 – 476 (54%) са мъже, а 408 (46%) жени. 246 са лицата с потвърден COVID-19 в България, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 35 от тях са в интензивни структури. Най-възрастният пациент е на 91 години, а най-малкият – бебе на 2 месеца. Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители е 69 души.

Доц. Ангел Кунчев бе категоричен, че от следващата седмица се възобновяват имунизациите и женските консултации. "Това ще става по определен график. Засега няма да се възстановят свижданията в болниците", уточни още той.

Попитан как ще коментира твърденията, че вируса е създаден в лаборатория в Ухан, проф. Кантарджиев заяви, че официални медицински доказателства за манипулиране на вируса няма. "За този вирус имаме повече въпросителни, отколкото отговори. Това си е коронавирус и има поведение като такъв, надяваме се сухият въздух и климатичните промени да дадат своя резултат. Също така е ясно, че мерките дават резултат. Не е вярно, че правим малко тестове. Правим по един промил или на 1000 души се тества 1. Правим каквото можем. Последната седмица министерството откри още 18 лаборатории за PCR", каза той.

Ген. Мутафчийски бе категоричен, че се очаква повишаване на  заболеваемостта, защото много хора са напуснали столицата и не се спазва физическата дистанция.

Очаквайте подробности!