Още един депутат напуска групата на ГЕРБ
Още един депутат напуска групата на ГЕРБ / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Още един депутат напуска групата на ГЕРБ
68866
Още един депутат напуска групата на ГЕРБ
Георги Марков
  • Още един депутат напуска групата на ГЕРБ
  • Георги Марков

Още един депутат от ГЕРБ - Светлин Танчев, е подал заявление да напусне парламентарната група на ГЕРБ и да остане независим депутат. Това съобщи в началото на днешното извънредно заседание на парламента председателят на Народното събрание Михаил Миков.

Името на Светлин Танчев нашумя през 2010 г. заради скандала с „наркопоправка Мери Джейн" - поправка в Закона за наркотичните вещества и прекурсорите, която мистериозно беше публикувана в Държавен вестник, без да е гласувана в парламента. Проверка на комисия установи, че той и колегата му Пламен Цеков са отговорни за това, а докладът беше предаден на прокуратурата.

Това е вторият депутат от опозицията, напуснал групата в рамките на последните две седмици след като това направи Георги Марков. Така ГЕРБ разполага вече с 95 депутати.

Минути след като решението на Светлин Танчев да напусне редиците на парламентарната група на ГЕРБ беше оповестено в пленарната зала, от опозицията признаха, че са били изненадани. Димитър Главчев коментира, че досега вече бившият му колега не е имал критики:

„И вчера, и днес имахме събирания на групата, така че в това отношение не трябва да имате никакви колебания, както нямаме и ние. До този момент Светлин Танчев не е изразявал никакви различни мнения, някакви съмнения от това, че неправилно действа нашата група, така че не мога да ви кажа какви са неговите мотиви да подаде молбата. Крайно време е и ние да започнем да задаваме въпроси - дали не е нормално, когато някой реши, че не е съгласен с нещо първо, да го заявява на глас и второ, след като не е съгласен, да напуска и парламента. Това е най-нормалният жест, който би следвал от такова нещо", заяви Главчев.

Миналата седмица Георги Марков повлече крак в редиците на ГЕРБ като първи напусна парламентарната група с аргумента, че не можел да понася "партийните ръководители" на партията, които заемали първите редове в пленарна зала. Днес призна, че поне 10-15 гербери не са доволни от ситуацията:

„Надявам се днес да успея да се свържа с него и да видя той защо е напуснал, какви са аргументите му, дали съвпадат с моите. Ние с Борисов и Цветанов сме си казали нещата много пъти. Казали сме, че нещата се изземват от техните ръце. Отговорът беше, че ще вземат мерки...И мерките ги взехме".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов използва фейсбук, за да пожелае успех на отцепилите се депутати. За радост, това са процеси, които очистват партията и дават шанс на младите, амбициозните и интелигентните хора да станат част от нас, коментира в социалната мрежа Борисов. Управляващите пък коментираха, че причините за напускането на депутатите са вътрешнопартийни, защото ГЕРБ можела да бъде стабилна само на власт.

В мотивите си Танчев не посочва защо напусна парламентарната група на ГЕРБ, но казва, че иначе става съпричастен към „съвършено непродуктивна политика".

Желанието ми е продиктувано от волята ми да бъда изразител на интересите на онези, които са ме избрали за техен представител. Не бих искал да бъда в ролята на съдник на своите колеги, допълва вторият напуснал ГЕРБ депутат. По думите му ще продължи да отстоява европейските принципи за развитие на България.

Светлин Танчев беше депутат от ГЕРБ и в 41-вото Народно събрание. След неговото напускане и това на Марков в сегашния парламент ГЕРБ разполага вече с 95 депутати.