Още четирима замесени в аферата на Столичния КАТ
Още четирима замесени в аферата на Столичния КАТ / netinfo

Поне още четирима служители на КАТ, освен началника Илия Илиев и Томи Томов - началник сектор "Регистрация", са участвали в престъпната схема за регистрация на коли и отстраняване на нарушения. Това съобщи началникът на Дирекцията за борба с организираната престъпност главен комисар Ваньо Танов.

Заедно със сина на Илиев - Нестор, посредством фирмата му, и доведена му дъщеря, също чрез фирмата си, в съучастие с катаджиите извършвали незаконната дейност. Танов смята, че Илиев е създал условия за корупция, а освен това и знаел какво прави сина му.

Според схемата от чужбина били внасяни коли, които незаконно преди обмитяването били преоборудвани от леки в товарни, а на джиповете били слагани още седалки. Така колите ставали собственост на фирма, а не на физическо лице, в следствие на което било изтегляно ДДС-то на возилата. Така на практика държавата била ощетявана поне с 20 000 лева на кола.

Освен това групата "оправяла" и нарушения на водачи, които били склонни да си платят. Над 200 случая са констатирали служителите на полицията и инспектората на МВР.

Танов не изключи възможността тази фирма да е била монополист в бранша си, както и Нестор да е кадрувал в КАТ. Имало случаи, в които той се обаждал на служители в КАТ и им казвал какво трябва да свършат.

Очаква се в неделя Софийската градска прокуратура да поиска от съда да остави в ареста освен Нестор Несторов и неговите съучастници. Сред тях са Борис Балабанов, Марин Илиев и Силвия Борисова.