Още 9 области ще се включат в протеста на джипитата
Още 9 области ще се включат в протеста на джипитата / БГНЕС

И днес лекари от страната продължават с ефективни протестни действия в знак на недоволство срещу политиките на здравния министър Петър Москов. Джипита във София област, Видин, Добрич, Плевен, Силистра, Сандански, Стара Загора, Търговище и Хасково няма да работят. За нуждаещите се пациенти във всяко заведение, в което общопрактикуващи лекари преустановят работа, ще бъде осигурен по един дежурен кабинет, съобщиха за Дарик от Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Един от основните аргументи за недоволството на лекарите бе служебният рамков договор, който дава право на здравното министерство и здравната каса да разпределят еднолично парите за здраве. Въпреки че в началото на седмицата Москов взе решение въпросният договор да не бъде приеман, протестите продължават.

Джипитата са недоволни и от идеята да влизаме в болници, аптеки и поликлиники с пръстов идентификатор. Те оповестиха намерението си в средата на миналата седмица, а ден по-късно получиха подкрепата на общинските и частните болници, които също призоваха за протести срещу Москов.

В края на миналата седмицата пък Българският лекарски съюз сне доверието си от здравното министерство и надзорния съвет на здравната каса и се обедини около идеята, че състоянието на здравеопазването ни е достигнало критичната точка на хаоса. Съсловната организация обяви, че също започва протестни действия.

Касата се договори за парите за здраве, ще спрат ли лекарските протести?

И днес продължават ефективните протести на личните лекари в Смолянско. Това съобщи председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Смолянска област д-р Снежана Бакърова. Те протестират в знак на несъгласие с реформите в сектора, част от които влизат в сила от 1 април. Настояват да се запазят старите правила за работа и след началото на идния месец, а някои от предвижданите промени да се редактират с тяхно участие.

"Надяваме се да се постигне съгласие с управляващите, но ако това не стане ние ще продължим да изразяваме нашето несъгласие с набелязаните промени от тяхна страна", коментира д-р Бакърова. Според нея има голяма вероятност утре личните лекари да се върнат в кабинетите си в името на пациентите. „Ако има протест, то той ще е по един част на ден. Правим го това, защото имаме населени места, където пациентите се обслужват само от един колега и това води до неудобство, както за хората, така и за медиците", добави още председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Смолянска област. За да бъдат посрещнати нуждите на хора с остри състояния, в Поликлиниката в Смолян, както и в останалите населени места има осигурени дежурни кабинети за неотложна помощ.

Лекарските протести започнаха в понеделник, тогава работните си места напуснаха джипитата от областите Кюстендил, Ямбол, Велико Търново и Разград. Ловеч и Перник също се присъединиха.

От Столичната лекарска колегия (СЛК) също подкрепиха колегите си и апелираха още лекари за присъединяване към протеста.

От сдpyжeниeтo нa джипитата: Hopмaтивният xaoc ни пpeвpъщa в aдминиcтpaтopи

Събранието на делегатите и председателите на дружества на СЛК на БЛС настояха проектът за решение на НС на НЗОК незабавно да бъде оттеглен и да продължи действието на Национален рамков договор (НРД 2015) и възстановяване на действащите към него наредби, до приемането на нов НРД.

Лекарите искат и да стартира процедура за въвеждане на електронна здравна карта и отпадане на пръстовия индентификатор. И последно, но не по важност, държавата да започне незабавно да внася в пълен обем здравноосигурителни вноски за групите, които тя осигурява и да бъде решен трайно проблема със здравно неосигурените лица, допълва БГНЕС.

Министър Москов подписа анекса към рамковия договор от 2015-та

Събранието на делегатите и председателите на дружества призовават централната Комисия по професионлна етика на БЛС да се самосезира за недопустимото публично поведение на д-р Петър Москов, уронващо морала и достойнството на българския лекар. УС на СЛК призовава Комисията по професионална етика на СЛК да се самосезира и разгледа неетичното поведение на д-р Десислава Кателиева. СЛК на БЛС апелира към всички регионални колегии и централното ръководство на БЛС към искането за оставката на министър Москов.

Междувременно от здравното министерство съобщиха, че министър Петър Москов е подписал за обнародване в Държавен вестник анекса към Националния рамков договор от 2015 г., който фактически ще замести неподписания от Български лекарски съюз нов договор за 2016 г.