Още 40 тона ирландско свинско месо засякоха у нас
Още 40 тона ирландско свинско месо засякоха у нас / Sofia Photo Agency
Още около 40 тона ирландско свинско месо откриха ветеринарните служби в страната. Така общото количество на засечено свинско от Ирландия става около 100 тона. В момента се правят проби, за да се установи дали месото е от заразеното, което е разпространено в 12 страни от Европейския съюз. Със заповеди на ветеринарните инспектори от ДВСК собствениците на месопреработвателни предприятия започват да изтеглят от пазара готова продукция, в която е било вложено свинско месо с произход Ирландия. Какво наложи тази мярка ще чуете от.

„Заповедта на генералния директор е от понеделник да се извършват проверки по всички предприятия и хладилни складове, а това за изтегляне на продукцията значи от производителите де факто от техните дистрибутори – това е тяхно задължение по регламент и това се предписва от ветеринарните лекари, когато влязат в дадения обект”, каза Любомир Кулински, директор на „Държавен ветеринарен санитарен контрол” към НВМС.

„По регламент са длъжни при такава ситуация те си имат специален екип, казва се кризисен екип. Ние търсим всички количества ирландско свинско месо, внесени в България от 1 септември до днес”, допълни Кулински.

В понеделник генералният директор на НВМС д-р Йордан Войнов издаде заповед да се налага възбрана и да се изземва всяко количество ирландско свинско месо, както и продуктите, в които то е било вложено. До сряда се очаква да приключат проверките на всичките 437 месопреработвателни предприятия на територията на цялата страна.

Кризисният щаб към Националната ветеринарномедицинска служба извършва цялостна координация по случая между ДВСК, Министерство на земеделието и храните, Министерство на здравеопазването, Европейската комисия и Ирландската агенция по контрол на храните.