Осемдесет дела за трафик на хора са водени от НСС през 2006 г.
Осемдесет дела за трафик на хора са водени от НСС през 2006 г. / снимка: Sofia Photo Agency

Осемдесет са делата за трафик на хора, водени от Националната следствена служба през миналата година. Двадесет и две от тях вече са приключени. Това съобщи Румен Георгиев, заместник-директор на Националната следствена служба на конференция за борбата с трафика на хора.

Румен Георгиев изрази остро критично мнение срещу законопроекта за легализиране на проституцията, който се подготвя от работна група в Народното събрание. Той смята, че заради дванадесетте процента от българските мъже, които ползват услугите на проститутки, не си заслужава да се легализира проституцията и това няма да намали износа на български момичета. Георгиев смята още, че законопроектът няма да окаже положително въздействие и върху този род престъпна дейност.

Заместник-министърът на външните работи Гергана Грънчарова заяви, че българските дипломати в чужбина трябва да бъдат обучени как да реагират мигновено при сигнал за трафик на наши сънародници в чужбина и да оказват помощ на жертвите на трафик, които най-често са жени.

И досега България продължава да е начална и транзитна страна за трафик на жени с цел сексуална експлоатация. Според Гергана Грънчарова обаче в последните години има тенденция България да се превърне в крайна дестинация на трафика на проститутки.