Осем са загиналите при пожара във влака София – Кардам край Червен бряг
Осем са загиналите при пожара във влака София – Кардам край Червен бряг / снимки: БГНЕС
Осем са загиналите при трагичния инцидент с пожар във влака край Червен бряг, това съобщи за Дарик директорът на дирекция „Безопасност, контрол и вътрешна сигурност” в БДЖ Иван Лалов. Това е окончателният брой на починалите, потвърди за Дарик заместник окръжният прокурор на Плевен Валери Мирчев. „Това установи окончателно извършеният вътрешен оглед на изгорелите два вагона”, каза още Мирчев, който наблюдава следствените работи на мястото на инцидента. По думите му, труповете са изгорели до неузнаваемост и засега не са идентифицирани. Вероятно ще се наложи да бъде направена ДНК-експертиза, за да се установи самоличността на жертвите.

Единият от труповете по всяка вероятност е на дете или на тийнейджър. Това каза за Дарик д-р Йордан Деков, патолог от Съдебна медицина-Плевен. Той добави, че телата на загиналите са обгорели до такава степен, че за момента дори и полът им не може да бъде определен.

Сигналът за пожара, избухнал във влака София–Кардам край Червен бряг, е получен около 23.30 часа. Счупена луминисцентна лампа е вероятната причина за пожара във влака. Това сочат събраните свидетелски показания, съобщиха от МВР. Инцидентът е станал в купе номер 6 в кушет вагона. След счупването на лампата се запалило пердето в купето, а от там огънят се преместил в целия вагон.

След като е установено, че пожарът не може да бъде загасен, кондукторът спрял принудително влака чрез аварийната спирачка. Огънят е локализиран към 03.30 часа.

Около 40 човека са евакуирани и извозени до техните дестинации. За да се установи самоличността на жертвите, чрез пътническо бюро ”Рила” се установяват хората, които са си купили билети за влака.

По думите на изпълнителния директор на БДЖ Олег Петков от 1992 година в железниците не е имало толкова тежък инцидент с жертви. Той обясни, че първо ще изпълни ангажиментите си към пътниците и след това ще реши дали да си подаде оставката.

Транспортна полиция откри гореща телефонна линия, на която близки и роднини на пътувалите във влака София-Кардам могат да получат първоначална информация. Телефонът е 0659 92835.