Орязаха екстрите за евродепутатите
Орязаха екстрите за евродепутатите / netinfo
Правната комисия към НС единодушно лиши българските евродепутати от привилегиите, които им бе гласувал парламентът по време на първото четене на промените в Закона за избор на членове на Европейския парламент.

По този начин НС отхвърли тяхното искане за изравняване на статута им с националните депутати, за което 18-те ни представители настояха в писмо до ръководствата на парламентарните групи.

По предложение на депутата от БСП Надя Антонова членовете на правната комисия без нито един глас против или въздържал се единодушно отмениха текста, според който се приравняваше статусът на българските евродепутати с този на националните народни представители.

Според новоприетите текстове евродепутатите ще имат право на достъп само да държавни и общински организации, които пък се задължават да им оказват съдействие и да им дават всякаква поискана информация.

Евродепутатите обаче няма да имат право да се възползват от ВИП услугите на летището, нито от парламентарните автомобили, от правителствените почивни станции или от ведомствените апартаменти на Народното събрание.

Освен това правната комисия задължи с нов текст и евродепутатите да декларират ежегодно доходите и имуществото си, придобити у нас и в чужбина, както всички останали, заемащи висши държавни длъжности.

С промени в правилника на НС правната комисия извади депутатите от БНД като членове на парламентарни комисии, докато се направи новото квотно преразпределение на местата в комисията. Това стана по предложение на НДСВ. От своя на страна председателят на ПГ на БНД Борислав Ралчев заплаши мнозинството, че неговата група ще подкрепи лустрационните текстове на ДСБ за непринадлежност към бившата ДС на членовете на ръководството на НС. Според Надя Антонова от БСП именно от БНД трябва да направят своите предложения за участие в ръководствата на комисиите.