Организират шествие в подкрепа на полицаите, убили Чората
Организират шествие в подкрепа на полицаите, убили Чората / netinfo

Шествие в подкрепа на петимата полицаи, осъдени за умишленото убийство на Ангел Димитров – Чората предвиждат от Инициативен граждански комитет за справедливо съдопроизводство в Благоевград.

Това заяви за Дарик председателят на комитета Росен Ангелов. В момента тече подписка срещу присъдите на петимата полицаи, осъществили акция "Респект", по време на която Ангел Димитров Чората почина.

"Бих искал да се срещна с роднините на починалия Ангел Димитров, защото смятам, че никой не желае смъртта на когото и да било и трябва да се подходи по подходящ начин към мъката на оскърбените", заяви още Росен Ангелов.

За момента не е ясно кога точно ще бъде проведено шествието.

На 9 ноември съдът осъди на 19 години затвор майор Мирослав Писов, а по 18 години затвор получиха капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски.

Полицаите ще трябва да платят граждански искове и разноски по делото в размер близо 180 хиляди лева.

38-годишният Ангел Димитров почина на 10 ноември 2005 година по време на полицейска акция “Респект” в Благоевград при опит да бъде арестуван.

Военна прокуратура образува проверка на правомерността на действията на полицаите. На следващия ден шефът на РДВР – Благоевград обяви, че полицаите нямат вина за смъртта на Димитров и се позовава на заключенията тройната съдебно-медицинска експертиза, според която е починал от кардиогенен шок.

Други новини от Благоевград