Организаторите на София Прайд искат промени в образованието
Организаторите на София Прайд искат промени в образованието / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Организаторите на "София Прайд" искат промени в образованието
80628
Организаторите на "София Прайд" искат промени в образованието
  • Организаторите на "София Прайд" искат промени в образованието

Промени в образователната система трябва да сложат началото на толерантното отношение към хората с различна сексуална ориентация.

За това настояха организаторите на тазгодишния "София Прайд", който ще се състои в събота.

По тази причина проявата тази година ще бъде фокусирана именно върху образованието.

Толерантното отношение към хората с различна сексуална ориентация трябва да започне от училището. За да защити тезата си, представителят на Българския хелзинкски комитет Радослав Стоянов цитира проучване отпреди три години:

„Данните от България показват, че 73% от ЛГБТ-хората са били подлагани на негативни коментари и отношение в училище. Цели 96% са били свидетели на такова отношение или коментари по отношение на такива хора. 75% съобщават, че това е било по отношение на преподаватели".

Освен това организаторите излизат с декларация за промени в образователната система, която ще предложат на всички политически партии. Моника Писанкънева даде пример:

„Защо е важно? За да може подрастващото поколение да формира позитивни нагласи към хората с различна сексуална ориентация, които в същото време са допринесли много в областта на културата. За сравнение - не се прикриват любовните отношения на хетеросексуалните автори - всички знаем за любовната история на Яворов и Лора, която е вдъхновила една прекрасна поезия, но твърде малко се говори за любовните отношения на хомосексуални автори. Би трябвало да има равнопоставеност, когато се изучават тези неща".

Организаторите на София Прайд допълниха, че училището трябва да гарантира сигурността и спокойствието на всички деца, независимо от сексуалните им предпочитания.