Организационни причини бавят ремонта на моста при Бяла
Организационни причини бавят ремонта на моста при Бяла / Sofia Photo Agency
Причините да не бъде довършен мостът при град Бяла, на който преди две години в жестока катастрофа загинаха 18 души, са организационни, обяви в Русе директорът на Национална агенция „Пътна инфраструктура” Янко Янков. По думите му все още се бави отчуждаването на терените, за което вина има Държавната агенция по горите, собственик на голяма част от терените, които трябва да се отчуждават, за да бъде довършен ремонтът на моста.

„Незнайно защо, агенцията, която е държавна, спъва този процес. Не бива да се държат като наблюдатели на ООН, мостът е с нова конструкция, не може да влезем, без да има извършено отчуждение”, каза Янков. Това е причината да не бъдат пуснати крайните две платна на съоръжението. След отчуждението ще може да бъде направено и кръговото движение. Предстои скалата в посока Русе, която намалява видимостта, да бъде взривена. Предвидено е и разширяване на пътя от моста към дунавския град.

„Работата се бави и от частници, които искат повече пари, отколкото държавата може да им даде. Има един частен имот, трябва да ни съдейства и кметът на Бяла”, каза Янков. Той отхвърли твърденията, че мостът е технически сгрешен. Досега разширяването на съоръжението струва около 3,5 млн. лева.