Организации се обявиха против промените в Закона за филмовата индустрия
Организации се обявиха против промените в Закона за филмовата индустрия / снимкa: Sofia Photo Agency
Организации се обявиха против промените Закона за филмовата индустрия
25909
Организации се обявиха против промените Закона за филмовата индустрия
  • Организации се обявиха против промените Закона за филмовата индустрия

Браншовите организации настояват да не се внасят в парламента предложенията за промени в Закона за филмовата индустрия, изготвени от ГЕРБ и Синята коалиция. Това заяви Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика и култура.

Диана Андреева постави част от проблемите: „Субсидията е намалена с над 60 процента в следващите три години и това е в разрез със закона. Следващият мотив е неизпълнението на квотата за разпространение на български и европейски продукции. До този момент не е сезиран нито един кино салон, който не изпълнява тази квота".

Председателят на Българската асоциация на кинорежисьорите Радослав Спасов, обясни критериите за получаване на данъчен кредит: „Едната група критерии са чисто финансови, тоест размерът на инвестицията и до какъв процент тази инвестиция се възвръща. Вторият критерии е така нареченият критерии за териториалност. Бенефициентите на тази инвестиция да бъдат обикновено граждани, физически или юридически лица, които са под юрисдикцията на държавата, в която се дава този данъчен кредит. Третата група критерии са така наречените творчески критерии, тоест доколко сценарият отговаря на определени изисквания, доколко са ангажирани творчески лица в тази продукция".

Според предложенията за промяна на закона, няма лимит за бюджета на филмовите продукции, а това е задължително в европейските закони, твърдят от браншовите организации. Те настояват за създаването на работна група, в която да вземат участие и техни експерти.