Орешарски: Въпросът „Кой” още не е отшумял, сега задкулисието е по-голямо
Орешарски: Въпросът „Кой” още не е отшумял, сега задкулисието е по-голямо / снимка: БГНЕС, архив

Заемът от 16 млрд. лева е сериозно презастраховане на правителството, сумата можеше да е поне с 4 млрд. по-малко. Това е оценката на бившия премиер Пламен Орешарски. В интервю за БНТ той изрази мнението, че сега задкулисието е по-голямо, отколкото по времето на неговия мандат.

Със значително по-малка сума биха могли да се покрият необходимите разходи, смята Пламен Орешарски.

Той напомни, че за значително по-малкия заем от 1 млрд. лева, който неговото правителство взе, имаше много по-остра обществена реакция.

„Доста щедро НС подписа един чек на кабинета, без много да гледа в сумата. Ще ви дам само една илюстрация. Как финансовият министър много бързо се съгласи, че 2 млрд. не са му потребни. Струва ми се, че ако беше надникнал още по-внимателно в цифрите, поне още 2 можеше да спести, ако не и повече", заяви Орешарски.

От дистанция на времето бившият премиер признава, че в работата си е усещал напрежение между коалиционните партньори ДПС и БСП, което след евроизборите се задълбочило. И донесло неизбежната развръзка - оставка.

„След изборите беше все по-трудно да се прокарват каквито и да е реформи от гледна точка на, ще използвам израза - скърцането в партньорските отношения, между партиите, подкрепящи кабинета".

Пламен Орешарски призна, че е бил скептичен, относно назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Повтори, че решението е било политическо на двете партии, подкрепящи кабинета: „Аз имах известно скептично отношение, но го приех отново като компромис, за да не повтарям израза, че в политиката все пак много решения трябва да са компромисни".

Според него любимият в мандата му въпрос "Кой" - символ на задкулието, все още не е отшумял. За КТБ каза, че е бил изненадан от резултатите на одита, защото външно банката се е развивала добре.

А дали ДПС са имали силно влияние върху работата на службите, Пламен Орешарски посочи, че не е забелязал по-особено влияние, макар че призна, че и от БСП, и от ДПС са оказвали влияние в тази сфера.

По повод разработката "Червеи" Орешарски заяви, че е нямало за какво да подслушват протестиращите, а една част от тях са донасяли информация.

„Нищо не ми говори тази разработка, не знам и на кой му говори", каза Пламен Орешарски. И добави, че се поинтересувал и го информирали, че това е разработка на "Вътрешна сигурност" на МВР и по надлежния ред е взето разрешение. И през ума не ми е минало, а и се доказа, че разработката няма такава насоченост, каза още той.

Източник: БНТ