Орешарски предлага директора в БНБ Даниела Бобева за вицепремиер
Орешарски предлага директора в БНБ Даниела Бобева за вицепремиер / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Коя е Даниела Бобева?
65012
Коя е Даниела Бобева?
Орешарски предлага директора в БНБ Даниела Бобева за вицепремиер
  • Коя е Даниела Бобева?
  • Орешарски предлага директора в БНБ Даниела Бобева за вицепремиер

Членът на директорския борд на БНБ Даниела Бобева ще бъде предложена за втори вицепремиер в правителството, съобщи премиерът Пламен Орешарски. Тя ще бъде министър без протфейл и вицепремиер, който ще отговаря за икономическите политики, електронното правителство и административното обслужване, обясни министър-председателят.

Кандидатурата на новия вицепремиер ще бъде внесена на заседанието на парламента утре, като премиерът изрази увереност, че тя ще бъде подкрепена.

Даниела Бобева ще отговаря също за чуждестранните инвестиции, посочи Орешарски и разказа накратко биографията на новия вицепремиер: „Доцент, преподавател в Университета за национално и световно стопанство, а в по-далечното минало - министър в кабинета „Софиянски”.

Орешарски участва в заседание на Изборния борд към Министерския съвет и обяви, че бордът се запазва и ще консултира подготовката на промените в изборното законодателство. Премиерът не отговори еднозначно на въпроса дали ще подаде оставката си след гласуването на изборното законодателство.

По време на заседанието на Изборния борд стана ясно, че членовете му ще подготвят свои предложения за промени в изборното законодателство, а премиерът ще ги внесе за разглеждане. Има широко обществено съгласие за гласуване на нови изборни правила, коментира Пламен Орешарски, но отказа да посочи, дали ще подаде оставка след приемането им, в контекста на продължаващите вече 12-ти ден протести срещу кабинета.

Даниела Бобева е доктор по икономика. Тя е била министър на търговията в служебното правителство на Стефан Софиянски.

Бобева е родена на 8 септември 1958 г. в София. През 1982 г. завършва Висшия икономически институт „Карл Маркс”. От 1990 г. е доктор на икономическите науки, а през 1991-1992 г. работи като началник на отдел „Заетост и пазар на труда” в Министерството на социалните грижи. Между 1993 и 1994 г. е директор на Икономическата програма към Центъра за изследване на демокрацията.

При управлението на Жан Виденов Бобева е член на комисията за чуждестранни инвестиции към Министерския съвет (1994-1995), председател на Агенцията за чуждестранни инвестиции (1995-1996) и директор на дирекцията за международно сътрудничество към Българската народна банка (1996-1997). През февруари 1997 г. е назначена за министър на търговията и външноикономическото сътрудничество в служебния кабинет на Стефан Софиянски.