Бившият министър-председател Пламен Орешарски няма намерение да се кандидатира за президент, заяви той в интервю за предаването „Комбина" на Нова телевизия. Орешарски коментира и, че е бил употребен от обстоятелствата.

„Номинацията на Делян Пеевски за председател на ДАНС не беше мое решение, това беше решение на политическите сили, които формираха кабинета и подкрепяха кабинета и техните лидери Сергей Станишев и Лютви Местан. Съмнявам се дали можех да ги разубедя. И сега се съмнявам", заяви Орешарски.

"Ако ме питате кой от двамата първи е дал идеята - не знам. При мен това дойде от двамата", добави той. Орешарски призна, че за него тази номинация също е била изненада. Орешарски обаче твърди, че само първите няколко дни след избирането на Пеевски за председател на ДАНС е имало спонтанни протести. „След това протестите бяха стимулирани, това е обществена тайна", коментира той.

"Моят мандат съвпадна с период, в който разделителните линии в обществото бяха вече маркирани. Като че ли лесно забравихме онази ранна пролет, в която имаше масови протести и самозапалвания. Това не беше спокойствието, за което мечтае всеки премиер", заяви той.

Орешарски каза, че винаги е приемал за основна професия академичното преподаване, а постовете, които е заемал, винаги е възприемал като временни и в изпълнение на определени задачи.

Източник: Novanews.bg