Орешарски летял 5 пъти за 100 дни, Райков - 8 за 78 дни
Орешарски летял 5 пъти за 100 дни, Райков - 8 за 78 дни / снимка: Sofia Photo Agency, архив

8 полета за 78 дни мандат има служебният премиер Марин Райков. Това показва справка в документи, предоставени от Министерския съвет на в. „24 часа” след питане по Закона за достъп до обществена информация как е ползван „Авиоотряд 28” от Райков и сегашния премиер Пламен Орешарски.

Още на 14 март, деня след назначаването на служебното правителство, Райков вече лети с правителствения хеликоптер Ми-8 към Русе при патриарх Неофит. На срещата двамата отправиха призив за спиране на самозапалванията.

След 12 дни Райков отива на работно посещение в Брюксел с министрите Асен Василев и Екатерина Захариева. На борда на фалкона за работното посещение са координаторът по информационната дейност на премиера Ивет Добромирова и съпругата Мариана Райкова. Протоколът не изисква присъствие на съпругата при работни посещения.

Разноските за командироването на Райкова - дневни и квартирни пари, се поемат от бюджета на Министерския съвет според заповед, подписана от Марин Райков. Съпругата на служебния премиер не е била на това пътуване, твърди в писмен отговор Ивет Добромирова.

Мариана Райкова придружава съпруга си и при следващото му пътуване с авиоотряда. То е на 5-6 април по маршрута София-Варна, отново с правителствения „Фалкон 2000”. Следващият полет на съпрузите Райкови е с хеликоптер Ми-8 до Неделино. То бе по повод щетите, предизвикани в родопския град от свлачище.

Райкова изпуска следващото летене с хеликоптера на 9 май. Машината на авиоотряда взема премиера след посещение в Атон от гръцкия град Уранополис и го откарва до Свиленград, за да открие жп линията от града до границата с Турция - първия жп участък в България, построен с европари. След това Ми-8 връща Райков в София.

Мариана Райкова е включена в делегацията при папа Франциск за 24 май. Тя е добавена в списъка на пътниците и командировъчната заповед на Министерския съвет в последния момент. Този полет е изпълнен с „Ербъс 319”, тъй като освен премиера, съпругата му и Ивет Добромирова в делегацията са включени артисти, дейци на културата, духовници и журналисти. Едва пет са полетите, откакто на власт е Орешарски,показват документите, предоставени на вестника.

Командировъчните заповеди показват, че при тези пътувания премиерът Пламен Орешарски е придружаван от Ани Димитрова, която изпълнява функциите на ръководител на правителствената информационна служба. Тя присъства като консултант в делегациите на премиера до Брюксел и Китай, а освен нея е пътувал и експерт от правителствената информационна служба. В делегацията до Китай е имало и втори консултант на вицепремиера по икономическите въпроси - Даниела Бобева. С нея е пътувал Констадин Джатев. Той съветвал Бобева по чуждите инвестиции и по информация на в. „24 часа” е назначен в Министерския съвет, преди тя да влезе в правителството.

Първият полет на Орешарски с правителствения авиоотряд е на 20 юни, когато премиерът отива да се представи пред европейските институции в Брюксел. Това е и един от двата пъти, когато Орешарски лети с големия самолет „Ербъс 319” на „Авиоотряд 28”. Причината е, че тогава малкият „Фалкон 2000” е на ремонт. Следващият полет на Орешарски с „Ербъс”-а е бил до Китай в началото на септември, където премиерът е водил и голяма делегация и журналисти на т.нар. летен Давос. Там Орешарски имаше среща със своя китайски колега.

При два от другите полети - отново посещение в Брюксел за съвет на премиерите и държавните глави и в Хърватия за празненствата по приемане на най-новия член на ЕС на 30 юни-1 юли, е ползван фалконът. Последният полет е заявен от премиера, но вместо него е ползван от вицепремиера Зинаида Златанова, като съставът на делегацията е сменен в последния момент. Петата заявка на Орешарски е от 2 август и е за спешно изпращане на хеликоптер в района на Седемте рилски езера. Тя е по искане на БЧК и е за спасителна акция и извеждане на пострадала туристка. Полетът е разрешен моментално и хеликоптерът Ми-8 е доставил пострадалата туристка до софийското летище.