Орешарски избра: Предлага Писанчев за шеф на ДАНС
Орешарски избра: Предлага Писанчев за шеф на ДАНС / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Орешарски избра: Предлага Писанчев за шеф на ДАНС
65492
Орешарски избра: Предлага Писанчев за шеф на ДАНС
  • Орешарски избра: Предлага Писанчев за шеф на ДАНС

Премиерът Пламен Орешарски предложи Владимир Писанчев за шеф на ДАНС. До новата кандидатура се стигна след избирането на Делян Пеевски на поста, последвалите масови протести и оттеглянето му.

Преди два дни комисията за контрол на службите изслуша двете номинации на министър-председателя - временният шеф на ДАНС Владимир Писанчев и началникът на дирекцията за класифицирана информация Недялко Недялков.

Депутатите обаче решиха да не препоръчват един от двамата, а Орешарски сам да направи този избор.

Очаква се утре кандидатурата да бъде гласувана. Лидерът на социалистите Сергей Станишев обясни, че днес е отложено гласуването, защото премиерът Пламен Орешарски е зает.

„Днес премиерът има много сериозни мероприятия в Бургас във връзка с годишнината от атентата. Държеше преди да се разгледа в пленарна зала предложението, което очакваме да внесе, да направи представяне пред парламентарната група. Доколкото си спомням никога в България не е имало толкова сериозно изслушване на кандидати за подобна служба - нито на Разузнаването, нито на НСО, нито на която и да е. Бяха поканени и представители на президентската институция, прокуратурата, на Върховния касационен съд във връзка и с новите функции на ДАНС. Беше много сериозно изслушване”, обясни лидерът на социалистите.