/ iStock/Getty Images
Правителството прие промени за създаване на Координационен съвет за подготовка на България за членство в еврозоната. Това съобщават от пресслужбата на МС.

С новото постановление се предлага Съветът да отговаря за организирането и координирането на практическата подготовка на България за членство в еврозоната при нова индикативна дата за членство -1 януари 2025 г.

Министерският съвет предлага приемане на еврото на 1 януари 2025 година

Промените са насочени и към прецизиране на функциите и повишаване на ефективността на Съвета при реализирането на неговата дейност. Предлага се актуализация на функциите и ръководството на някои от работните групи към Координационния съвет за подготовка на Република България, като същевременно се прави предложение за сформирането на нова подгрупа „Държавни ценни книжа“, която да отговаря за адаптирането на нормативната база и системите за работа с държавни ценни книжа от левове в евро.

С постановлението се цели допълнително да се ускори работата по същинската практическа подготовка на страната ни за приемане на еврото с оглед нуждата от реализиране на целта България да стане член на еврозоната от 1 януари 2025 г.