От Министерството на образованието са готови с правилата и препоръките, по които трябва да действат училищата, след като отворят врати на 15 септември. Седмици наред експертите обсъждаха как точно да започне учебната година у нас, за да се гарантира безопасността на учениците и учителите, продава NOVA.  

Очаква се утре списъкът с мерки да бъде разпратен до учебните заведения в страната. Всяко училище ще трябва да спазва строг протокол за действие в случай на заразено дете или преподавател. Еднакви ще са и правилата за дезинфекция. Мерките за спазване на дистанция ще зависят от големината на сградата и броя на учениците.

В столичното 125 СУ учат близо 1500 деца.

„Успяхме да направим един график на учебните часове, който да разминава междучасията възможно най-много. Учениците да започват учебния ден по различно време, за да няма струпване на входа на училището”, заяви Венелина Николова, директор на 125 СУ „Боян Пенев”.
Всички преподаватели ще бъдат изследвани за COVID-19 дни преди да бие първият училищен звънец. 

„Тук на място ще дойдат, ще направят PCR тестове на моите колеги, които на 1 септември се връщат на работа, за да съм сигурна, че всички учители ще влязат здрави в класните стаи”, заяви Венелина Николова.

Лекари успокоиха, че училищната среда не крие по-голям риск от заразяване в сравнение с домашната.

„Степента на инфекциозност е най-висока в битовите контакти - 10% от вероятността да се разболееш е в семейството”, смята доц. д-р Елена Георгиева.

Преди дни Световната здравна организация препоръча носене на маски за децата над 12 години.

„Едно дете не бива да стои цял ден с една и съща маска, защото тя от предпазно средство се превръща в опасно средство, така че децата трябва да разполагат с няколко броя маски, за да ги сменят”, обясни д-р Елена Георгиева.

Под натиска на синдикати и лекари изненадващо британският премиер промени досегашната си позиция, че не е необходимо учениците да са с маски в училище. 

„Ние следим променящите се медицински доказателства по темата за носенето на маски и ще внесем корекции, ако се налага”, заяви Борис Джонсън.

От днес детските градини и училищата в столицата на Южна Корея отново затварят. Причината - над 200 положителни проби на деца и преподаватели в Сеул само 2 седмици след връщането им в класните стаи

„Резкият скок на инфектираните през август доведе до заразяване и на нашите ученици и учители. Преминаваме към пълно дистанционно обучение до 11 септември”, заяви Йо Йон Хе, министър на образованието на Южна Корея.

В една от най-тежко засегнатите от пандемията страни - Италия, първият учебен ден ще е на 14 септември. Чак в края на август обаче правителството ще вземе решение дали децата над 6 години да учат с маски. В някои части на Германия учебната година вече започна - в едни провинции маските са задължителни през целия ден, а в други - само извън класната стая.

Хърватия също обмисля задължително носене на маски от по-големите ученици.

Очаква се утре министърът на образованието да обяви подробностите за това с какви мерки страната ни ще открие новата учебната година.