Определени са датите за тестовете след 4-ти клас
Определени са датите за тестовете след 4-ти клас / netinfo

Тестовете след завършен четвърти клас ще се проведат на 15, 16, 17 и 18 май, обяви в Добрич вицепремиерът и министър на образованието Даниел Вълчев. Тестовете след 4-ти клас няма да имат значение за децата, но ще покажат нивото на преподаване на този етап от обучението.

На 15-ти май ще е изпитът по български език и литература, на 16-ти - по математика, на 17-ти е тестът „Човекът и природата”, а на 18-ти май - „Човек и общество”.

Министър Вълчев бе гост на добричката Професионална гимназия за аграрно стопанство и даде старт на състезание между добричките ученици и представители на земеделската гимназия „Тодор Рачински” в град Ген. Тошево. Състезанието бе за извършване на качествена предсеитбена оран.

Почти приключва дейността на работната група, която ще определи критериите и процедурата за диференцирано заплащане на учителския труд, каза още вицепремиерът. Според него групата, която включва представители на МОН, МФ, на синдикатите и директорските асоциации, ще спази определения срок - 31 март.

Ще помогнем на училищата, които искат да въведат униформи, заяви още министър Вълчев. Идеята може да бъде подкрепена от фонда от 2 милиона лева, с който разполага Министерството на образованието през тази година за ритуализация на ученическия живот. 10 милиона лева пък са парите в бюджета на МОН за извънкласни дейности.

Не е далеч моментът, в който кандидатстудентските изпити в повечето ВУЗ-ове в България ще отпаднат, заяви Вълчев. Така България ще се присъедини към добре организираните общества, където входът към университетите е относително свободен, но е нужен много труд, за да се вземе диплома.