Оправдан за двойно убийство опита да осъди съда в Разград
Оправдан за двойно убийство опита да осъди съда в Разград / снимка: DarikNews.bg, Разград
Оправдан за двойно убийство опита да осъди съда в Разград
61320
Оправдан за двойно убийство опита да осъди съда в Разград
  • Оправдан за двойно убийство опита да осъди съда в Разград

Мъж от Варна, съден и оправдан по дело за двойно убийство на чужденци, опита сам да осъди съда. Искът на 49-годишния Васил Дотков бе по Закона за отговорността на държавата, насочен бе към Окръжен съд-Разград, делото се гледа в Търговище. 600 000 лв. бе стойността на исканото обезщетение.

Васил Дотков е арестуван през 2003 г., зад решетките е близо четири години. През това време той се е разболял в ареста, нямал възможност да развива бизнеса си, отпаднал е от листата на Българска партия на справедливостта за местните избори, влошили се отношенията със съпругата му и се развели. Той пресметнал имуществените последствия от незаконното според него задържане на 300 000 лв., още толкова били имуществените вреди. Съдът в Търговище обаче не уважил иска, смятайки аргументите на Дотков за неоснователни. Магистратите считат още, че подобен иск би трябвало да се заведе не срещу съда, а срещу прокуратурата, която е поискала задържането и е повдигнала обвинението, а не срещу съда.

Първата присъда на Васил Дотков е 19 години затвор по обвинение в помагачество при извършване на убийството на 31-годишната рускиня Ирина Топоркова и 39-годишния германец Йоаким Вюст. Техните простреляни и обгорени тела бяха намерени в местност край разградското село Голям Извор. Според обвинителния акт, 5 дни след убийството на чужденците Дотков и друга съучастничка съставили фалшиво пълномощно, за да изтеглят пари от сметката на рускинята.

Пред съда той разказа, че с кола под наем и нает шофьор возил двамата чужденци до румънската граница. Според обясненията му на връщане към Варна на разклона за Голям извор колата била спряна от четирима мъже, които поискали чужденците да се прехвърлят в техните автомобили. Според обвинителния акт мъжете на разклона са били двама. Фактическите извършители не бяха открити от разследващите органи.

След обжалване пред Варненски апелативен съд процесът започна повторно. Новият съдебен състав постанови невинни поради недоказаност на обвинението.