Оправдаха Вальо Топлото за присвоени 6 млн. лв.
Оправдаха Вальо Топлото за присвоени 6 млн. лв. / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Оправдаха Вальо Топлото за присвоени 6 млн. лв.
54455
Оправдаха Вальо Топлото за присвоени 6 млн. лв.
  • Оправдаха Вальо Топлото за присвоени 6 млн. лв.

Софийският апелативен съд оправда бившия изпълнителен директор на „Топлофикация - София" Валентин Димитров по обвинение за присвояване на близо 6 милиона лева. На първа инстанция през 2009 година по това дело той беше осъден на 14 години затвор и конфискация на цялото му имущество.

Апелативните магистрати оневиниха и спряганите за помагачи на Димитров - Лина Абланска и Мая Стоилова, които бяха получили общо 22 години затвор от градския съд преди три години. Потвърдени бяха и оправдателните присъди на Георги Рогачев, също бивш шеф на „Топлофикация" и неговия заместник Емил Антонов.

Магистратите приеха, че деянията на подсъдимите са несъставомерни, което на правен език означава, че няма извършено престъпление. Съдът не приема тезата на прокуратурата, че присвояването е установено на база разликата между стойността на стоките, вписана в митническите декларации и реално платената от "Топлофикация" цена за доставка на абсолютно необходими за нормалното функциониране на дружеството елементи за топлопреносната мрежа. Така съдебният състав обяви, че обвинението не е подкрепено с достатъчна доказателства, а експертизите също не сочат, че дружеството е било източвано.

Повече от две години процесът беше гледан на втора инстанция, като бяха разпитани допълнителни свидетели и бяха изслушани нови експертни заключения.

Отменената присъда на градския съд беше издадена през 2009-та от съдия Георги Колев, който в момента е председател на Върховния административен съд.

Срещу Вальо Топлото текат няколко дела. Той отговаря пред съда за безстопанственост, пране на пари и нарушение на валутните закони. По това обвинение Димитров беше оправдан на втора инстанция в края на миналата година, въпреки че през 2008-ма година получи първоначално 5 години затвор.