/ Параходство
Тричленен състав на Варненския окръжен съд произнесе оправдателни присъди за капитана на кораб „Българка“ и помощник-капитан на плавателния съд, които бяха обвинени, че поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност – извършване на огневи работи на борда на кораба, са причинили смъртта на моряк от екипажа и средни телесни повреди на друг работник, съобщиха от пресслужбата на съда.

Моряк загина при ремонт на кораб във Варна

Припомняме, че инцидентът стана сутринта на 28 октомври 2018 г., когато корабът "Българка" е на ремонт във Варна. Двамата моряци са работели заедно в предната част на кораба, когато е възникнал пожар.

Обвинителният акт беше внесен в съда за разглеждане през април миналата година. По делото бяха назначени множество експертизи – няколко тройни пожаро-технически, съдебно-медицинска, съдебно-техническа и съдебно-почеркова експертизи.

Тричленният съдебен състав на Варненския окръжен съд прецени, че 50-годишният капитан и 43-годишният помощник нямат вина, че двамата моряци са извършвали ремонта без необходимите лични предпазни средства и специално работно облекло, както и че на мястото на огневите работи не били осигурени средства за пожарогасене. Двамата мъже бяха оправдани и по обвинението, че са допуснали извършването на ремонтните дейности, без преди това да е била изготвена оценка на риска.   

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативния съд във Варна.
Данаил Войков/БТА