Оправдаха Христо Данов по делото „Агробизнесбанк”
Оправдаха Христо Данов по делото „Агробизнесбанк” / netinfo

На три години и половина лишаване от свобода и 6 години и половина лишаване от право да заема отговорни постове във финансови институции бе осъден от Пловдивския окръжен съд бившият банкерът Христо Александров. Той бе главният обвиняем по мега делото за източване на 22 милиарда неденоминирани лева от Агробизнесбанк през 90-те години, въпреки че сам е разрешил отпускането на 13 кредита.

Изненадващо съпроцесникът му Христо Данов бе оправдан по повдигнатите му обвинения , а именно, че не е положил достатъчно грижи за Агробизнесбанк и е превишили правата си докато е бил изпълнителен директор. Той е разрешил 4 кредита, но с това не е ощетил банката.

По на четири години затвор бяха осъдени Гинко Ализотов, Петър Нейчев и Деньо Каназирски, които са раздали съответно 60, 35 и 37 кредита на фирми, които са били икономически свързани с банката, сред които 6 дружества на Данов и Александров с различно дялово участие.

Съдът постанови ,че променя мярката за неотклонение на обявения за невинен Христо Данов от парична гаранция от 10 000 лева в подписка.

От присъдата на Александров се приспада периода от три години и 1 месец, през които е бил задържан под стража, а след това в домашен арест и му остават да лежи в затвора пет месеца.

Това е четвъртата присъда за Христо Александров, който преди месец бе осъден на десет години лишаване от свобода за присвояване в големи размери и фалшифициране на документи по така нареченото дело МИК.

Бившият банкерът бе осъден да изплати обезщетение от 207 хил. лева на “Булстрад” - фирмата наследник на източената от Александров „Автомобилно застраховане МИК”.

Други новини от Пловдив