Оправдаха Цветанов по делото за клевета, заведено от Мирослава Тодорова
Оправдаха Цветанов по делото за клевета, заведено от Мирослава Тодорова / Sofia Photo Agency, архив
Оправдаха Цветанов по делото за клевета, заведено от Мирослава Тодорова
57735
Оправдаха Цветанов по делото за клевета, заведено от Мирослава Тодорова
  • Оправдаха Цветанов по делото за клевета, заведено от Мирослава Тодорова

Районният съд в Пловдив оправда вътрешния министър Цветан Цветанов по делото за клевета, образувано по жалба на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Тя ще трябва да заплати сумата от 500 лева, колкото са разноските по делото.

Съдия Екатерина Роглекова съобщи, че мотивите за решението ще бъдат изготвени в 15-дневен срок.

„Ще обжалваме", беше краткият коментар на адвокат Даниела Доковска, която е защитник на Мирослава Тодорова.

„Доволна съм от присъдата", каза от своя страна защитникът на вътрешния министър Десислава Добрева.

По време на пледоарията си тя посочи, че в интервютата, които Цветанов е дал на 23 и 24 януари 2012 г. пред централен всекидневник и в телевизионно предаване липсва конкретика и адресат за думите му за покровителстване на организираната престъпност.

„Никъде няма израз, че съдия Мирослава Тодорова е била в услуга на мафията", добави Добрева. Тя поясни, че вътрешният министър е имал предвид работата на съдии, които бавят дела. По искане на адвокат Добрева в съда днес беше представена справка от Софийския градски съд за просрочени дела от Тодорова от 2004 до 2011 година.

Адвокат Даниела Доковска остро възрази срещу приемането на справката като доказателство по делото с мотива, че тя няма отношение към предмета на настоящия процес за клевета.

Доковска подробно се спря на делото срещу наркобоса Васил Маникатов, по което Мирослава Тодорова е била съдия. Именно забавените мотиви по него дават повод на Цветан Цветанов да критикува съдията в двете дадени от него интервюта. Адвокат Доковска подчерта, че нейната доверителка е дала присъда от 8 години затвор и 60 000 лева глоба на Маникатов. В хода на процеса съдът дори е установил факти, които надхвърлят обвиненията срещу наркобоса и дават възможност за подвеждане към отговорност и на други лица, каза Доковска. Те обаче не са обвинени, въпреки че фактите са били известни на ГДБОП и прокуратурата.

„Васил Маникатов е бил облагодетелстван от полицията и прокуратурата, защото му е повдигнато по-леко обвинение от събраните доказателства", заключи Доковска. По думите й мотивът на Цветанов да разпространи неверни твърдения спрямо Мирослава Тодорова е, че тя многократно го е критикувала публично. Като председател на Съюза на съдиите е подписвала писма, в това число и до Еврокомисията, в които магистратите са сигнализирали, че у нас има недопустим натиск върху съда от страна на изпълнителната власт.

Конкретният повод за делото бяха две интервюта на вътрешния министър Цветан Цветанов, в които той обвини Тодорова, че обслужва интересите на организираната престъпност, защото е забавила мотивите за осъдителната присъда на Васил Маникатов.

 

 

В жалбата си Тодорова твърди, че Цветан Цветанов е разгласил неверни и позорящи я обстоятелства, както за работата й като съдия, така и за дейността й на председател на Съюза на съдиите.

Други новини от Пловдив