Оправдаха бивш областен управител за незаконно барбекю
Оправдаха бивш областен управител за незаконно барбекю / Sofia Photo Agency, архив

Окръжен съд-Разград произнесе оправдателна присъда за бившия областен управител на Разград Наско Анастасов. Делото срещу управника от мандата на Сергей Станишев бе за безстопанственост при управление на държавната собственост.

Според обвинението Анастасов е нанесъл щети на бюджета в размер на 14 160,91 лв., като е сключил договори за изграждане на навес и барбекю в бившата хижа на Областна администрация-Разград. Договорите били с фирма на негов съпартиец от Политическо движение „Социалдемократи". Според прокуратурата барбекюто е било изградено без строително разрешително, поради което ДНСК разпореди събарянето му.

Магистратите обаче обявиха Анастасов за невинен, прокурор Милена Пенчикова бе категорична, че присъдата ще бъде протестирана на по-горна инстанция. Самият Анастасов обяви, че не е и очаквал друга присъда. Коментира, че делото е нагласено и срещу него се води кампания, но не уточни от кого.

Срещу него има още едно наказателно дело - за ремонти на религиозни храмове, пострадали от мнима буря. Щетите там са за над половин милион лева. Процесът се гледа в Окръжен съд - Търговище след отводи на разградските магистрати.