Опозицията се оплака от ръководството на парламента
Опозицията се оплака от ръководството на парламента / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Опозицията се оплака от ръководството на парламента
72404
Опозицията се оплака от ръководството на парламента
  • Опозицията се оплака от ръководството на парламента

От опозицията се оплакаха пред медиите, че са репресирани от ръководството на Народното събрание. Причината, според депутати от ГЕРБ, е запечатаната стая на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в парламента. Освен една от стаите на ГЕРБ е запечатана и друга, ползвана досега от „Атака".

Заместник-председателят на ГЕРБ Красимир Велчев призна, че още преди два месеца е получена заповед от председателя на парламента Михаил Миков, в която е посочено, че се прави ново разпределение на помещенията между отделните партии с оглед на оптималното използване на възможностите, които предоставя сградата на Народното събрание.

Заповедта е с дата 13 март.

От пресцентъра на Народното събрание припомниха, че се отнема от общата площ на ползваните помещения не само на ГЕРБ и Атака, но и на БСП и ДПС.

Депутати от ГЕРБ завариха запечатана една от стаите, с които парламентарната група на опозицията разполага в парламента. Помещението се ползваше основно от лидера на партията Бойко Борисов и от техническите сътрудници на ГЕРБ.

Според зам.-председателя на парламентарната група Красимир Велчев това е репресия: „Помещенията в Народното събрание са разпределяни съобразно броя на народните представители и те са изчислили колко се пада на квадратен метър на народен представител. Най-интересното е след това преразпределение - на Атака се пада по над 4 квадрата на народен представител, а на ГЕРБ - 1,26. ДПС са с 2,5 и т.н. И най-интересното е, новият партньор, който те искат да ухажват, депутати на Бареков, и решава на тях по 10 квадрата на глава, на народен представител".

Опозицията се оплака от ръководството на парламента
netinfo

Заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова обясни, че мястото на депутатите е в пленарната зала, а не в кабинетите: „Без да навлизам в детайли се чудя защо хора, които не влизат в пленарната зала, имат нужда от допълнителни помещения. Според мен мястото на депутатите е в пленарната зала на парламента, а не по кабинетите".

От пресцентъра на Народното събрание уточниха, че никой не е отнемал кабинета на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов в Народното събрание. Такъв кабинет никога не му е бил отреждан в това му качество в тази сграда. От пресцентъра на парламента допълват още, че през последните 25 години председателите на парламентарни групи никога не са имали отделни работни помещения в сградата на Народното събрание на пл. „Народно събрание" № 2.