Опозицията не иска по-висок акциз на цигарите и течните горива
Опозицията не иска по-висок акциз на цигарите и течните горива / Sofia Photo Agency

Опозицията в парламента се обяви против увеличението на акциза за цигарите и течните горива, предвидено за следващата година. Това стана по време на обсъждането на първо четене на промените в Закона за акцизите и данъчните складове.

Аргументите на ОДС са, че въпреки обещанията на правителството, така се увеличава данъчната тежест. По-високата ставка за пропан-бутана според Ясен Попвасилев надхвърля минималните нива за Европейския съюз, което не е от полза за над 6000-те потребители на пропан-бутана. По думите му със заложения скок в акциза на цигарите през следващата година ще намалее относителният пазарен дял на „Булгартабак”.

Мартин Димитров твърди, че данъчното бреме догодина с тези промени ще е в размер на над 250 млн. лева, а не както предвиждало правителството – в размер на 160 млн. лева.

Веселин Методиев от ДСБ посочи, че увеличението на акциза в този момент не е подходящо заради световната финансова криза.

В момента акцизът на цигарите 37 лева за 1000 къса плюс 35 процента от продажната цена. Предложението е акцизът да стане 40,50 лева за 1000 къса плюс 42 на сто от крайната цена. Общото увеличение на акциза така е под 30 процента. Промяната е в съответствие с постепенното изравняване с минималните ставки за ЕС.

Опозицията се противопостави и на увеличението на местните данъци с поправки в Закона за местните данъци и такси. Те предвиждат увеличение с 50 на сто на данъчната оценка на имотите. Аргументът на десницата отново беше, че моментът не е подходящ. Никой от мнозинството не защити измененията. Гласуването им е утре сутрин.