Опозицията напусна пленарна зала
Опозицията напусна пленарна зала / netinfo

Опозицията напусна пленарната зала на парламента в знак на протест срещу намерението на мнозинството да разреши на всички български граждани в страната и чужбина да гласуват на изборите за евродепутати.

Завърши поисканата от опозицията проверка на броя депутати в залата, където останаха само БСП, НДСВ и ДПС след напускането на опозицията. Оказа се, че в залата има само 116 депутати, заседанието беше закрито без да се гласува поводът за скандала, а именно текстът, свързан с правото на глас най-вече на изселниците ни в Турция.

Повод за напускането на цялата опозиция стана искането на левицата да се прекратят дебатите по този най-спорен въпрос от закона – дали да бъде въведено ограничение и право да гласуват в изборите за евродепутати да имат само тези българи, които живеят в страната или в държава от Европейския съюз през последните няколко месеца.

Мнозинството постигна уговорка да няма никакво ограничение за гласуването на българите зад граница. Преди да напусне Иван Костов обвини БСП и Георги Първанов в тежко предателство, защото се отплащали на ДПС за подкрепата, която са получили от партията на Ахмед Доган. Срамна и позорна сделка между БСП и ДПС нарекоха случващото се и от БНС.

Гласовете, които бяха дадени в Турция за Георги Първанов, ще бъдат дадени сега за анадолските депутати, заявиха и от „Атака”.