Опозицията иска в инспектората представители от всички групи
Опозицията иска в инспектората представители от всички групи / netinfo

Народното събрание обсъжда избора на Съдебния инспекторат. Депутатите трябва да гласуват десет членове на инспектората, за което е нужна подкрепата на две трети от народните представители.

Народното събрание трябва да избере и главен инспектор на новия орган. За поста левицата предлага заместник-министъра на правосъдието Ана Караиванова. Въпреки очакването тази сутрин парламентът да продължи с гласуването на второ четене на Държавния бюджет, депутатите сложиха като първа точка в програмата си избора на членовете на инспектората. Не е ясно още как ще бъде осигурено нужното мнозинство от поне 160 гласа за всеки кандидат, защото след напускането на 16 кандидати от НДСВ тройната коалиция разполага вече само със 152 гласа подкрепа.

16 са кандидатурите за десетте места на инспектори в новия орган, който ще трябва да контролира съдебната система. Място в инспектората се очаква да получи само една от опозиционните групи – Българският народен съюз. НДСВ остана само с две номинации след като Минчо Спасов преди ден оттегли своята кандидатура от надпреварата.

Представяйки процедурата за днешния избор, председателят на правната парламентарна комисия Янаки Стоилов призова депутатите да гласуват, отчитайки интересите на страната, а не според политическите совалки.

От името на опозицията в лицето на Яне Янев призоваха управляващите да изтеглят кандидатите си и да внесат нови предложения за състава на инспектората, в който всички групи да имат по равен брой представители. „Другото е квоти и партийна диктатура”, каза Янев.

Гласуването се очаква по-късно днес.