Опозицията единна за смяна на коалиционната формула
Опозицията единна за смяна на коалиционната формула / снимка: Sofia Photo Agency

Опозицията напусна демонстративно пленарната зала веднага след гласуването на вота на недоверие. Те се обединиха около тезата, че ще има смяна на коалиционната формула. „След като БСП получи такава подкрепа от ДПС, схемата за поддържане на министри ще е 9:4:3, като трима министри ще имат НДСВ, а четирима ДПС”. Това прогнозира лидерът на ОДС Йордан Бакалов.

Вотът доказа, че управляващите вече нямат мнозинство, коментира Йордан Бакалов: „Резултатът от вота не е добър за него, а е добър за опозицията”.

Дали премиерът Сергей Станишев ще смени вътрешния министър Румен Петков зависи от желанието му да се конфронтира с НДСВ, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов: „Това може да си го позволи, само ако намери други партньори. Той се обърна към народните представители с надеждата, че ще го подкрепи и някой друг. Загуби много време в опитите да защитата Румен Петков. Нашата парламентарна група ДСБ няма да се примирят с каквото и да е решение на тази криза. Тя трябва да доведе до събаряне на барикадата зад, която се крие мафията и управляващите”.

След петия вот на недоверие към кабинета ще има едно нервно поведение на правителството, а нервните реакции водят до грешки, коментира лидерът на „Атака” Волен Сидеров: „Вече се показа ясно, че Сергей Станишев е заложник само и единствено на ДПС. За нас е много тревожна тенденция това обвързване и зависимост от ДПС, тъй като и досега ДПС беше определящ фактор, сега става 100% определящ фактор”.

От „Българска нова демокрация” пък настояха в десетдневен срок правителството да изготви антикризисна програма, свързана с гарантиране на сигурността на българските граждани и минимизиране на щетите, които се очаква България да понесе от мониторинговия доклад през месец юни.