Опозицията дава на Конституционния съд комисията на Яне Янев
Опозицията дава на Конституционния съд комисията на Яне Янев / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Опозицията дава на Конституционния съд комисията на Яне Янев
57191
Опозицията дава на Конституционния съд комисията на Яне Янев
  • Опозицията дава на Конституционния съд комисията на Яне Янев

БСП и ДПС сезират Конституционния съд заради новосформираната временна комисия, оглавявана от Яне Янев, която трябва да разследва корупцията по високите етажи на властта. Под искането са се подписали 54 народни представители.

Любен Корнезов от левицата посочи, че досега Конституционният съд е обявил 124 текста, приети от парламента, за противоконституционни и очаква това да се случи и сега. Никъде в решението на парламента или в друг нормативен акт няма дефиниция за „висок етаж” - кои са средните, ниските или първите етажи, пише в мотивите на вносителите. Освен това те посочват, че комисията няма правомощията да се произнася по прекратени дела и преписки.

„Тази комисия няма за цел да разкрие някаква корупция, а да се намесва в работата основно на съдебната власт. Тук е решението, с което се дава на Яне Янев правото да изисква и анализира наказателни дела, прекратени преписки, а прекратяването на едно наказателно дело става с акт на съда и прокуратурата. Следователно тази комисия, начело с Яне Янев, се поставя над съд, над прокуратура”, заяви Корнезов.

По думите му според решението тази комисия трябва да установи „обективната истина по всяко едно дело”. „В Българската конституция ясно е казано в член 8, че държавната власт се разделя на законодателна, изпълнителна, както знаете и съдебна. Парламентът осъществява парламентарен контрол, но само върху изпълнителната власт. Парламентът не може да упражнява парламентарен контрол върху съдебната власт”, обясни още Корнезов.