Оперен певец се оплака от дискриминация, дали му роля на магарето Йори
Оперен певец се оплака от дискриминация, дали му роля на магарето Йори / снимка: DarikNews.bg, архив
Оперен певец се оплака от дискриминация, дали му роля на магарето Йори
58891
Оперен певец се оплака от дискриминация, дали му роля на магарето Йори
  • Оперен певец се оплака от дискриминация, дали му роля на магарето Йори

Скандал в пловдивската опера стигна до Комисията за защита от дискриминация. Местният баритон Михаил Пулиев бил принуден от директора си Пламен Тасев да изпълнява ролята на магаренцето Йори от „Мечо пух," като наказание заради синдикална дейност. В интервю пред Дарик оперният певец сподели, че заради претърпян инцидент преди години, след който му поставили титанови болтове в тялото, изпълнението на задачата от негова страна било невъзможно. Съвсем друга обаче е гледната точка на началника му, който представи Михаил Пулиев като човек, който си противоречи сам на себе си.

Ролята на магарето Йори далеч не е единствената причина Михаил Пулиев да подаде жалба до Комисията за защита от дискриминация. По думите му студената война между него и началника му започнала, след като оперният певец обявил публично, че има намерение да се кандидатира за предстоящия конкурс за директорския пост.

„Това нещо силно го притеснява и той реши да ме смаже. Претърпях операции на коляното, на гръбначния стълб, имам титанови импланти и не мога да подскачкам като магаренцето Йори. Той ме кара да пея несвойствена за гласа ми роля. Аз съм баритон, той ми предлага да пея роля на бас. Той позволява на всички мои колеги да пътуват в чужбина, да изпълняват своите ангажименти в други оперни театри в България, на мен ми отказва", разказа за Дарик Михаил Пулиев.

Той помолил директора си да излезе в неплатен отпуск, за да покрие други свои ангажименти, но не получил отговор.

Според Пламен Тасев исканията на оперния певец си противоречат сами по себе си.

„Казва, че е инвалид, че не може, в следващия момент иска да ходи на турне, което е 10 пъти по-голяма натоварване, хиляди километри се минават. Един човек, който си стои само във вкъщи и има само претенции. Получава си заплатата и осигуровките. Останалите му колеги работят и за него. Вместо да го е срам от това нещо, той има претенции, неудовлетворени началнически амбиции. Аз съм му казал, като иска да бъде директор - явява се на конкурс, одобряват го, става директор и управлява", добави Тасев.

Дали обаче в случая става дума за дискриминация или не, ще стане ясно в четвъртък, за когато е насрочено заседанието по темата.