Опасни ли са два стръка канабис - „за” и „против” марихуаната за медицинска цел
Опасни ли са два стръка канабис - „за” и „против” марихуаната за медицинска цел / снимка: БГНЕС, архив
Опасни ли са два стръка канабис - „за” и „против” марихуаната за медицинска цел
71480
Опасни ли са два стръка канабис - „за” и „против” марихуаната за медицинска цел
  • Опасни ли са два стръка канабис - „за” и „против” марихуаната за медицинска цел

Оправдателната присъда на болния от множествена склероза Марин Калчев от Ловеч, който беше оневинен за притежаването и отглеждането на две растения марихуана, от които е извличал екстракт, за да намали симптомите на болестта си, отключи отново дискусията за еднократната доза и за използването на канабис за лечебни нужди.

„Нужен е разумен компромис, който да не вкарва болните в затвора", категоричен беше в ефира на Дарик биохимикът д-р Юлиян Караджов, който като част от движение „Промена" защитава легализирането на употребата на марихуана.

Според него на този етап България няма да направи подобна стъпка, но е нужно канабисът да бъде разрешен при определени заболявания.

Според д-р Александър Канчелов невролози, онколози и очни лекари трябва да се произнесат нужно ли е изобщо и в кои случаи е допустимо приложението на медицински канабис. Като специалист по лечение на зависимости той обаче не приема марихуаната за безвредна.

И двамата се обявиха срещу разпоредбата в проекта за нов Наказателен кодекс, която предвижда затвор за цигара марихуана:

„Знам за двама души във Варна, които бяха в затвора. Гадна история е това, защото да вкарваш в затвора човек, който има изключително тежки травми, невропатни болки, гарантирани за цял живот, трябва да се изработи някакъв разумен компромис, какъвто вече имаме в повечето цивилизовани страни. В цяла Канада..., в САЩ също буквално всеки месец нови щати легализират медицинската употреба. В Европа има страни, в които има официални програми за медицински канабис. В Израел дори вече канабисът от няколко месеца го поема Здравната каса. В момента не говорим за легализация въобще, защото е ясно, че България няма да е първата страна, която да го направи в ЕС", заяви д-р Юлиян Караджов.

„България има достатъчно компетентни специалисти. Те биха могли да преценят - да или не, при какви условия и при какви обстоятелства, с какъв регламент, ако е необходимо. Вероятно за някои пациенти е необходимо. Но идеята, че трябва да се засажда канабис на тераса, за да се самолекуват пациентите, не е коректна в 21 век. Конкретно за това състояние има таблетни форми, които се произвеждат. Два стръка канабис на терасата не са опасни, обаче афектирането на общественото съзнание с идеята, че е добре да се популяризира употребата на марихуана, изглежда доста подвеждащо, особено за популацията, която е в тийнейджърска възраст и там е опасността", допълни д-р Александър Канчелов.

„Смятайте, че 1 млн. души в България са пробвали канабис. Да виждате някакви чудовищни проблеми?!", запита Караджов.

„Чудовищните проблеми започват, ако това не са хора на 40-, 50 или 60-годишна възраст, а са млади хора - на 12-, 14-, 15-, 16-годишна възраст", каза още д-р Александър Канчелов.

„Мога да ви кажа, че имам приятел, който влезе за марихуана в затвора и излезе от там на хероин. В затвора има достатъчно хероин, нека не се лъжем", каза Караджов.

„Законът в България обаче няма превантивна стойност - в затвора да влизат дилърите, разпространителите и т.н, а хората, които имат зависимости, имат нужда от лечение, категорично поддържам съвременното разбиране, че тези хора съдът трябва да ги насочва към лечебни заведения, които трябва да съществуват и в затворите", допълни Канчелов.