Онкологичните заболявания зачестяват сред младите у нас
Онкологичните заболявания зачестяват сред младите у нас / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Доц. д-р Константа Тимчева, председател на новоучредената Българска асоциация по медицинска онкология, оповести тревожна тенденция за ръст на онкологичните заболявания. Oт новоучредената асоциация ще предложат въвеждането на нова клинична пътека за следващата година на усложнения и спешни случаи, предаде БГНЕС.

Броят на онкоболните у нас нараства и за съжаление все по-млади хора заболяват, имаме случаи на 20-годишни, изтъкна доц. Тимчева, която е завеждащ Клиника по химиотерапия. Тя е там от 10 години и в началото са лекували по 1200 пациента, а сега броят им е пет пъти по-голям. Годишно през клиниката за химиотерапия приемат около 6000 болни.

За да се решат частично поне всички тези проблеми от новата асоциация ще поставят исканията си пред НЗОК. Новата клинична пътека, според тях трябва да струва поне 600 лв. „Едно лечение на усложнения от химиотерапия означава скъп антибиотичен курс, означава повече леглодни, отколкото един нормален курс на химиотерапия, да не говорим за отговорностите, които поема лекаря”, обясни доц. Тимчева.

Освен това искане, асоциацията ще настоява на среща с НЗОК и за промяна на остойностяването на клиничните процедури, ще поискат и да се коригира цената на клиничната пътека, която съществува в момента. Стойността й е 475 лв., но според доц. Тимчева трябва да е поне 603 лв. както предишната година. Новата, по-ниска цена на пътеката за тази година е намалена без съгласието на специалистите.

Все още е голям проблемът и с чакащите за химиотерапия. Така при тях се записват вече хора за месец октомври и в момента чакат 100 болни. Доц. Тимчева обясни, че това е в разрез с науката и води до намаляване на ефекта от лечението на хората. 

Проблемът, според нея е и в това, че базата е много стара и липсата на легла у нас. В България химиотерапия се провежда в 13 клиники, 11-12 диспансера, университетски болници и онкологията. У нас има около 100 специалисти. Трудът им определено е подценен, каза доц. Тимчева и посочи, че една клинична процедура е може би по-ниско оценена, отколкото поставянето на катетър в амбулаторни условия. Много са и болните, които чакат за лъчетерапия. Стига се дори до парадокса болен, който се за операция да си вземе и дата за лъчетерапия.