Оневиняват избиратели, признали, че са продали гласа си
Оневиняват избиратели, признали, че са продали гласа си / снимкa: Sofia Photo Agency
Избирателите, които доброволно си признаят, че са взели пари срещу гласа си, няма да носят наказателна отговорност. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс, които предстои да гласува парламентът.

Депутатите ще приемат и промени в Закона за избор на членове на Европейския парламент, които ще анулират одобрените вече на първо четене привилегии за евродепутатите ни и ще узаконят правото им на достъп до държавни институции и общински администрации. Евродепутатите ще трябва и да декларират доходите си като всички български политици.

Дневна винетка от 22 лева ще бъде въведена, ако народните представители гласуват измененията в Закона за пътищата на първо четене.

Народното събрание ще приеме още промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина на второ четене, промените в Закона за държавния служител на първо четене и проекторешението за изпращане на нови 155 военнослужещи в Ирак.

Очаква се парламентът да избере новите членове на Съвета за електронни медии - това са говорителят на ЦИК Александър Александров от квотата на Коалиция за България и Мария Стефанова от НДСВ, която и в момента е председател на съвета.

В рамките на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов ще отговаря за мерките за избягване на конфликт на интереси във Фонд "Рупиблаканска пътна инфраструктура". В парламентарния контрол ще участват и тримата вицепремиери Ивайло Калфин, Емел Етем и Даниел Вълчев.