Омбудсманът скочи срещу незабавното експулсиране на Абдуллах Бююк
Омбудсманът скочи срещу незабавното експулсиране на Абдуллах Бююк / БГНЕС
Омбудсманът скочи срещу незабавното експулсиране на Абдуллах Бююк
89019
Омбудсманът скочи срещу незабавното експулсиране на Абдуллах Бююк
Омбудсманът скочи срещу незабавното експулсиране на Абдуллах Бююк
Омбудсманът скочи срещу незабавното експулсиране на Абдуллах Бююк
  • Омбудсманът скочи срещу незабавното експулсиране на Абдуллах Бююк
  • Омбудсманът скочи срещу незабавното експулсиране на Абдуллах Бююк
  • Омбудсманът скочи срещу незабавното експулсиране на Абдуллах Бююк

В нарушение на международното право и Конституцията на България е предала на турските власти бизнесмена Абдуллах Бююк. Обвинението дойде от омбудсмана Мая Манолова. Тя заяви още, че експулсирането на Бююк не е трябвало да се изпълнява незабавно. Формалният повод за решението на властите ни е, че е пребивавал без редовен паспорт. Той е бил заловен вчера при рутинна проверка на автомобил в столичния квартал „Младост". Веднага след това е започната процедура по принудително отвеждане. Определяният за враг на турския президент Ердоган е бил предаден на турските власти без присъствието на омбудсмана и правозащитници, както и без знанието на неговия адвокат. От МВР излязоха с контра аргумент - не били задължени писмено да уведомяват обществения защитник за всяко експулсиране.

България предаде на турските власти бизнесмена, свързан с Гюлен

Формалният повод за решението на властите ни е, че е пребивавал без редовен паспорт. Той е бил заловен вчера при рутинна проверка на автомобил в столичния квартал „Младост". Веднага след това е започната процедура по принудително отвеждане. Определяният за враг на турския президент Ердоган е бил предаден на турските власти без присъствието на омбудсмана и правозащитници, както и без знанието на неговия адвокат. От МВР излязоха с контра аргумент - не били задължени писмено да уведомяват обществения защитник за всяко експулсиране.

Хронологията на събитията - от началото на февруари МВР са водили кореспонденция с Интерпол във връзка с турския гражданин. Последният обмен е бил в понеделник. Във вторник е издадена заповед за извеждане от страната на Абдуллах Бююк. На другият ден той е случайно задържан при рутинна проверка на автомобил. Същият ден той е експулсиран от страната ни и предаден на турските власти на Капитан Андреево. От МВР признаха, че не знаят дали адвоката на турския бизнесмена е знаел за заповедта. Директорът на дирекция „Миграция" Николай Николов също коментира случая:

"Бихте ли му задали въпроса на адвоката какво е направил той по узаконяване на пребиваването на неговия клиент в страната. Защото лицето от извършените проверки, които сме направили се установи, че към момента на издаване на заповедта пребивава без разрешен срок, доста надвишил, не е направил никакви постъпки за узаконяване на пребиваването си и не се намира в процедура за предоставяне на международна закрила, каквито права той има".

В защита на предприетите действия заместник главният секретар на МВР Георги Арабаджиев увери, че договорка между България и Турция за предаването на определения за враг на Ердоган не е имало. Предприели сме незабавно предаване на БЮЮК заради опасения, че може да се укрие.

"Има много факти и обстоятелства, които са обезпокоителни", каза Арабаджиев.

България върнала Бююк на Турция заради липсата на валидни документи

Малко по-късно през деня омбудсманът Мая Манолова заяви, че експулсирането не е трябвало да се изпълнява незабавно и е в нарушение, както на международното право, така и на Конституцията на България. Тя посочи, че такова изпълнение противоречи на закона, който забранява изпращането в държава, застрашаваща живота на задържания, или допускаща нечовешко или унизително отношение към него

Освен това от МВР не са я информирали и тя не е присъствала на предаването, каквото изискване е записано в закона. Тя посочи, че е разбрала за експулсирането тази сутрин от медиите. Тя посочи, че ще изпрати препоръка до МВР да изпълнява законовите си задължения в тази насока.

"По начина, по който експулсирането е извършено, не е дадена възможност на Бююк да поиска от съд спиране на незабавното изпълнение на заповедта и по никакъв начин да организира евентуално своя съдебна защита", каза Манолова.

Омбудсманът добави, че в закона е записано, че експулсиране се извършва при наблюдение от омбудсмана, негов представител или неправителствена организация, което в случая не е било направено.

Според българските власти Бююк може да обжалва и от Турция българското решение въпреки че вече е в съседната страна. От МВР така и не успяха да обяснят как турските медии са знаели за експулсирането на бизнесмена и са били на границата при предаването му.