„Още миналата година бях сезирана със сигнали. Екип на омбудсмана извърши проверка. Беше установено, че има насилие, което е видно и от кадрите, които вече видяхме. Бяха посетени в „Пирогов” част от битите хора.  Изпратих сигнал до министъра на вътрешните работи да бъде извършена адекватна проверка”. Това заяви в студиото на NOVA омбудсманът Диана Ковачева в отговор на въпрос дали някой е защитил правата на пострадалите по време на протестите от миналата година.

По думите ѝ силовият министър официално е отговорил, че по случаите с полицейско насилие има образувани дисциплинарни производства и информацията е изпратена до прокуратурата.

Хаджигенов: Два нови сигнала за полицейско насилие на протестите са постъпили в НС

„Получих информация, че действително е имало полицаи с боксове и заплашителни емблеми. Но няма данни какви са били тези хора. Емблемите не са част от полицейските униформи. Кадрите, които видяхме, са шокиращи. Държавата има позитивно задължение да разследва обективно и да установи кои са извършителите и да ги накаже”, категоричен е омбудсманът.

Прокуратурата за поканата на НС: Явяване на Иван Гешев в парламента би било нарушение на Конституцията

Според нея, на места, на които има протести, трябва да бъдат изпращани полицаи, които са подготвени. "Трябва да са хора, които да не си изпускат нервите, да не използват насилие и да не нараняват. Защото това, на което станахме свидетели е нечовешко отношение и изтезание към протестиращите". "Важно е да бъдат наказани извършителите, но е и важно посланието, че не толерираме насилие", заяви Ковачева.
 
NOVA