/ Пресцентър омбудсман
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев да бъдат отложени за следващата 2020/2021 учебна година предвидените от МОН промени в националното външно оценяване за учениците след четвърти клас. Това съобщиха от пресцентъра на обществения застъпник.

Ковачева мотивира искането си с възникналото напрежение в обществото и с множеството жалби, постъпили в институцията от родители и педагози, като най-сериозен е отпорът срещу промяната на формата на диктовката. Според промяната, предвидена от МОН, текстът за диктовката по български език и литература в четвърти клас вече ще бъде пускан на аудиозапис, а няма да бъде четен от учител.

Аудио запис вместо диктовка на матурата по БЕЛ за 4 клас

В сигналите си до омбудсмана родители и педагози възразяват и срещу други промени, предвидени да бъдат въведени в т.нар. малки матури още през този май, когато ще се състоят изпитите по български език и по математика за четвъртокласниците - като удължаването на времетраенето на изпита на 60 минути, работата върху бланки, вместо ограждането на отговор, съставянето на текст в последните минути на изпита, пренасянето на отговори на отделна бланка, писането с черен химикал.

Освен това омбудсманът пише в позицията си, че нововъведенията е редно да се правят в началото на учебната година, а не по средата. Преподаватели посочват, че вторият учебен срок вече е започнал, а учителите все още нямат достатъчно информация - липсва аудиофайл, по който да подготвят учениците, на сайта на МОН не са публикувани примерни тестове, а това правят издателствата, които "налучкват" формата на изпита.

Вълчев: Инвестирането в предучилищното образование е инвестиране в бъдещето

"Във връзка с описаното, в защита на най-добрия интерес на децата и на основание Закона за омбудсмана, се обръщам към Вас с препоръка за обмисляне на възможността въвеждането на новостите да бъде отложено за следващата 2020/2021 учебна година с оглед системата да бъде подготвена с необходимите материали, както и учителите, и учениците да са наясно своевременно с изискванията към тях", се обръща омбудсманът към министъра на образованието Красимир Вълчев.