Диана Ковачева
Диана Ковачева / Пресцентър омбудсман
Матурите за 4-ти и 10-и клас трябва да бъдат отменени. 51 хиляди са учениците, които миналата година трябваше да се явят на матури в 10-и клас, но не го направиха, защото бяха отменени поради риска за здравето им. 50 хиляди са родителите, които се подписаха в петиция срещу провеждането им. Министерството на образованието защо отказва да чуе гласа им. Това заяви омбудсманът Диана Ковачева пред БНТ.

По думите ѝ дистанционното обучение при малките ученици не върши работа, а при големите мотивацията рязко намалява. Според Диана Ковачева учебната програма не предвижда нито един ден за подготовка и изпитите са безсмислени в тази ситуация.

Омбудсманът коментира и промените на Изборния кодекс, както и организацията на проведените на 4 април парламентарни избори.

Омбудсманът поиска отмяна на външното оценяване за IV и X клас

"Изборният кодекс се пипа, но проблемите остават. Изборното законодателство не трябва да се променя минимум 6 месеца преди изборите, такива са препоръките. Трябва да намерят решения, част от карантинираните лица не успяха да гласуват, защото беше прието тези, които до 3 дни преди изборите са карантинирани да нямат право да упражнят правото си на глас", коментира Диана Ковачева.

Тя бе категорична, че е недопустимо да се ограничават конституционни права със закон и карантинираните лица трябва да имат право да гласуват до самия край.

"Получих жалби от техниците, които поддържат машините, проблемът засяга 2 хиляди души, част от тях не можаха да гласуват, защото те поддържат например в Плевен, а са регистрирани в някое село и не могат да се върнат. Имах жалба от ваш колега от БНТ за служебно ангажираните лица. ЦИК трябва да им даде възможност да упражнят правото си на глас. Трябва да се реши и проблемът в чужбина с хора, които са в държави извън ЕС и имат ограничение до 35 секции, те трябва да бъдат увеличени", добави Диана Ковачева.
Относно изборната нощ тя допълни, че членове на СИК са се оплакали от унизителните и тежки условия.

Просветният министър: Надявам се следващата учебна година да е присъствена (ВИДЕО)

"Не са спали, нямало е храна, нямало е информация от страна на РИК каква е организацията, този хаос не бива да се повтаря. Необходимо е обучение на членовете на СИК. Подкрепям предложението българите в чужбина да гласуват електронно, това ще помогне това да се случи по-лесно", каза още Диана Ковачева.

Тя засегна и темата за домашното насилие.

"Само в последните 2 седмици са убити 2 жени, а за 12 месеца 27. Проблемът гравира и се усложнява. Миналата година 350 мъже са се обърнали за помощ, една част от тях са хора с увреждания. Трябва да отпадне системният характер при наказанията в момента, за да бъде наказан насилникът трябва да има 3 последователни регистрирани сигнала, а една жертва може да убита от първия път. Личните лекари трябва да са задължени да сигнализират", отбеляза омбудсманът.

Относно новия закон за ВиК Диана Ковачева заяви, че трябва да защитава интересна на потребителите, а не на ВиК дружествата.

"Цената на водата се повишава, а качеството не мърда, това е несправедливо. Не мога да подкрепя повишаване на цената на водата. Изравнителните сметки за парно трябва да са по-ясни, нова фактура, нов формат, защото хората не могат да се защитят и да ги оспорят", каза още Диана Ковачева.
БНТ